19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kan nakli ile hayata tutunuyor

Doğuştan kan hastalığı bulunan Mardinli Zelal Sadioğlu (17), yaşamını sürdürebilmek için her ay kan alıyor. Ayda bir kez yapılan kan nakliyle hayata tutunmaya çalışan Mardin Milli Piyango Lisesi 2.sınıf öğrencisi Sadioğlu'nun en büyük hedefi yaşadığı memleketinde bir kan bankası kurulması. 

Zelal'in doğumsal ve kalıtsal hastalığı nedeniyle kanında alyuvarların üretilemediğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Bankası Müdürü Prof.Dr.Yeşim Aydınok, "Bu hastalık, anne veya babadan ya da her ikisinden genetik özellikler ile geçiyor. Bu kızımızda da her iki kardeşi taşıyıcı durumda" dedi. Kızına 1 yaşındayken Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hastalık teşhisi konduğunu açıklayan 5 çocuk babası emekli öğretmen Hamit Sadioğlu (48), "Burada ilk tanının konmasının ardından tedavi için İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne geldik. 1994 yılında ablasından ilik nakli yapıldı. 1.5 yıla yakın ilik çalıştı ancak daha sonra ilik görevini yapamaz hale geldi. Kızım 1992 yılından bu yana sürekli olarak kan nakli ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor" diye konuştu. Zelal'e ayda 1 kez Mardin'de kan nakli yapıldığını kaydeden baba Sadioğlu, "Her 2 ayda bir kontrol için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geliyoruz. Yaklaşık 6 saat süresince kızıma kan veriliyor. Bu kanı bulamadığımız taktirde yaşaması mümkün değil" dedi. 

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde kan bankası olmaması nedeniyle kan bulmanın çok zor olduğunu kaydeden baba Sadioğlu, "Halkımızın kan ve ilik bağışına gereken duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Bu konuda büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Mardin'e en yakın Kan Bankası Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde bulunuyor. Güneydoğu illerinde de kan bankalarının açılması gerekiyor" diye konuştu. Önümüzdeki aylarda ikinci kez ilik naklinin yapılmasının planlandığını açıklayan Zelal Sadioğlu, "En büyük arzum İletişim Fakültesi'ni kazanarak gazeteci olmak. Dünyayı dolaşarak yardıma ihtiyaç duyan insanlar hakkında yazılar yazmak istiyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 09:56:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?