4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Karadenizlilerin 'Ege' çıkarması

İzmir’de, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu kuruluş etkinlikleri kapsamında, 1. Ege Hamsi Şöleni düzenlendi. Şölende, yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki mangallarda pişirilen 15 bin ton hamsi de şölene katılan 20 bin kişiye dağıtıldı.

İnciraltı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törene, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Rize Valisi Enver Salihoğlu, Aydın Valisi Mustafa Malay, İzmir CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçoğulları, AK Parti İzmir Milletvekili Serpil Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, çok sayıda Karadeniz derneği ile Karadenizli ve Egeli yaklaşık 20 bin vatandaş katıldı.

Karadeniz ve Ege yöresine ait halk oyunları gösterilerinin yapıldığı şenliklerde, yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki mangallarda pişirilen 15 bin ton hamsi ve 30 bin ekmek, şölene getirilen vatandaşlara dağıtıldı. Ayrıca hamsi ve ekmek pişirilmesi sırasında 2.5 ton kömür, 1 ton soğan ve bin 600 ızgara kullanıldığı öğrenildi. Ekmek dağıtımı sırasında ise vatandaşlar ekmek dağıtılan kamyonetin başında izdihama sebep oldu. Ekmek almak isteyen vatandaşlar birbirlerini ezdi.

Şölende vatandaşlar da kendi aralarında horon teperken, şenliğe katılan İzmir Valisi Göksu, yaptığı konuşmada, 36 yıllık görev süresi boyunca Karadeniz’de hiç görev yapmadığına değinerek, "Karadeniz Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği şölen, bizi Karadeniz’e götürdü. İzmir Mevlana felsefesi güder, ’Gel ne olursan ol yine gel’. Karadeniz’den iş ve aş için gelen hemşehrilerimiz İzmir’in sanayisine ve ekonomisine katkı sağladı. Karadeniz’in çok büyük özellikleri var. Karadeniz insanı zekidir, çalışkandır ve hamsi sever. Ne mutlu Karadenizliye. Karadenizliler İzmir’de emin ellerde" diye konuştu.

Şölenin sonunda sahneye çıkan Karadenizli ünlü türkücü İsmail Türüt de, yağmurlu havada kendisini dinleyen vatandaşlarla birlikte hem türkülerini söyledi hem horon tepti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 09:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?