2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Kasırga operasyonunda 16 tahliye

İzmir'de, aralarında bulunduğu dört ayrı ilde gerçekleştirilen "Kasırga" adlı operasyon ile ilgili 17'u tutuklu 105 sanığın yargılandığı davada 16 kişi tahliye edildi.

Antalya başta olmak üzere İzmir, Ankara ile Adana'da yapılan eş zamanlı operasyonda belediye ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla, aralarında, CHP'li İzmir'in Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile Kortuteli Belediye Başkanı MHP'li Hasan Gökçe'nin de bulunduğu 17'u tutuklu 105 sanığın, yargılandığı davada, 16 kişi tahliye edildi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in de izlediği duruşmada, aralarında belediye başkanlarının da tahliye edildiği 19 sanığın yakınları, Adliye koridorlarında sevinç çığlıkları attı. Çetenin lideri olduğu iddia edilen A.Y.'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı Aralık ayına erteledi. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya 19'u tutuklu, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Suç örgütünün elebaşı olduğu iddia edilen sanık A.Y., şirketi ve şahsı adına yapılan suçlamaların tümünü reddetti. Şirketinin, hizmetleri dolayısıyla pek çok kurum tarafından takdir belgesiyle ödüllendirildiğini anlatan A.Y., ''İhaleye fesat karıştırma suçunu işlemedim, işlemem de söz konusu olamaz. İhaleler zaten polis denetiminde yapılmaktadır. Aldığımız ihalelerin tümü maliyetinin çok altındadır'' diye konuştu. Rüşvet verdiği ve rüşvete aracılık ettiği yönündeki suçlamaları da reddeden Y, şirketin SGK borcu için bir arkadaşından aldığı paranın rüşvet bedeli olarak iddianameye yansıtıldığını öne sürdü. Y., 80 bin lirayı A4 kağıdına sararak Manavgat Belediyesine rüşvet olarak götürdüğü iddiasına ilişkin, o kadar paranın A4 kağıdına sarılmasının mümkün olmayacağını, söz konusu paranın, şirketine çıkarılan 5 bin liralık borç olduğunu ve paranın belediyeye yatırıldığını söyledi. Y., ''Eğer tüm bu suçları işlemiş olsaydım şirketimin çok daha yüksek bir yerde olması gerekirdi. Şirketim şu an alınan kredileri ödeyemez durumdadır. Bu nedenle benim ve personelimin aklanmasını istiyorum'' dediği öğrenildi. Diğer tutuklu sanıklarda üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Savcı, mütalasında, suç vasfının değişme ihtimalinin olacağını, bu nedenle tüm sanıkların tahliyesini talep etti.

Yarım saat kadar ara veren mahkeme heyeti, aralarında belediye başkanınında bulunduğu tutklu sanıklar Dursun Ahmet Yiğit, Metin Dalyan, Mustafa Can Deniz, Naim Şahin, Mustafa Kemal Açıkalın, Tarık Yıldız, Ahmet Gündeşlioğlu, Arif Kuş, Fatih Hami Kara, Ahmet Arı, Hasan Tahsin Mutlu, Cumhur Ünver, Cavit Tetik, Şükrü Sözen, Hasan Gökçe ve Sibel Taş'ın tahliyesine karar verirken, elebaşı olduğu iddia edilen A.Y.'nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı Aralık ayına erteledi. Tahliye karararının ardından, tutuklu yakınları duruşma salonu dışında birbirlerine sarılıp, sevinç gözyaşı döktü.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2011 Perşembe 18:00:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?