26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kendisini kızdıran turisti ısırdı

Ege kıyılarında yaşayan sadece 100 fok balığından biri olan Badem, insanların aşırı ilgisi ve oynamak istemesi nedeniyle zaman zaman saldırganlaşıyor.


2006 yılı sonlarında Didim kıyılarında annesini kaybetmiş halde bulunan ve Foça'da Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Hollanda Fok Hastanesi (SRRC) uzmanları tarafından rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra 2007 Nisan ayında Gökova Körfezi'ne salınan "Badem" isimli akdeniz foku, 150 kilo üzerine ve yaklaşık iki metre boyuna erişti.

Ege kıyılarında yaşayan sadece 100 fok balığından biri olan Badem, insanların aşırı ilgisi ve oynamak istemesi nedeniyle zaman zaman saldırganlaştı. Geçen yıl teknelerin etrafında ve plajlarda insanlarla oynamasıyla Gökova Körfezi'nin sembolü haline gelen Badem, bu sezon başında da karşılaştığı insanlarla oynamaya çalışmış, kimi insanların yanlış davranışı sonucu ısırmıştı.

Geçen haftalarda Akyaka sahilinde ve Milas'a bağlı Ören sahilinde bir kişiyi ısıran Badem, Pazar günü de Akyaka sahilinde sahile yakın yüzerken denizde bulunan gençlerin kuyruğundan tutarak karaya çekmeye çalışmaları sonucu Almanya'nın Mannheim şehrinde oturan Eosey Wiltord (61) isimli turistin sol bacağını ısırdı. Denizde bulunan gençlerin aşırı ilgisinden bunalan fok balığı Badem, sahilden biraz açıkta yüzen Alman turistin bacaklarının arasından geçmeye çalışırken paniklemesi üzerine sol ayağını

ısırdı. Denizde bir ara boğulma tehlikesi yaşayan Alman turist, vatandaşlar tarafından denizden çıkarıldı. Sahilde vatandaşlar tarafından teselli edilen Alman turistin ayağına kanamayı durdurması için sigara tütünü sürüldü. Daha sonra Akyaka Sağlık Ocağından gelen sağlık ekibi, ilk tedavisini yaptıktan sonra Alman turist Eosey Wiltord'u Sağlık Ocağı'na götürdü.

Alman turisti ısırmasına rağmen gençler fok balığı Badem ile denizde oynamaya devam etti. Fok balığı Badem'i takip eden Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) üyesi ve Profesyonel Sualtı Fotoğrafçısı Zafer Kızılkaya vatandaşları uyardı. Kızılkaya, fok balığını zorla tutmaya çalışmanın bazen istenmeyen olaylara sebep olduğunu söyledi.

Kızılkaya, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Badem insanlarla oynamaya çalışırken, onların sırtına çıkıp suyun altına bastırmak gibi bir oyun icat ettiğinden, turistlerin temkinli olması, böyle bir durumda paniğe kapılmaması gerekiyor. Badem bunu yalnızca oyun amacıyla yapıyor. Ayrıca dokunmak ve oynamak kimi zaman Badem'in küçük oyun ısırışlarıyla sonuçlanabilmektedir. Gökova Körfezi kıyılarında denize giren insanların Badem yakınlarına gelmesi halinde oynamamaları, hem kendi hem de Badem'in sağlığı açısından çok önemli. Badem oynamak istediği durumlarda da kıyıya gelinmesi veya tekneye çıkılması tavsiye ediliyor. Hayvanı zorla tutmak veya çekmek daha ciddi ısırıklara sebep olabilir; kesinlikle bundan kaçınılmalı. Türkiye kıyılarında kalan son 100 akdeniz fokundan biri olan Badem'in yaban hayatına dönebilmesinde insanların sorumlu davranışı çok önem taşıyor."

..
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 11:13:18
Güncelleme :26 Mayıs 2008 Pazartesi 11:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammedulus IP: 88.246.165.xxx Tarih : 26.05.2008 14:31:48

beni tanımadığım bir hayvan ayaklarımdan çekse ben de ona zarar verirdim, ne uğraşırsınız fokla ya, size ne zararı var özgürce yüzmesinin, illa sizin istediklerinizi yapması lazım değil mi? size bu yapılsa çok öfkelenirdiniz ama hayvana olunca boşver ya, değil mi?