27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

KOBİ'lere destek çağrısı

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, parti kapatmaya ilişkin Anayasa Mahkemesi'ndeki dava sürecinin sona ermesinin ardından ülkede yatırım ortamının hızla geliştirilmesi gerektiğini kaydederek, "artık ekonomiyi konuşalım. Kobi'lerimizin ve sanayi-ticaret sektörlerinin önünü açalım" dedi.


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, ülkede siyasi istikrarla birlikte toplumun tüm kesimlerinin ekonomiye odaklanması gerektiğini söyleyerek "Türkiye'de yatırım ortamı var. Genç bir nüfusumuz ve gerek bölgesel gerekse de global anlamda büyük bir potansiyelimiz var. Artık ekonomimizdeki yapısal sorunları çözerek Türkiye'nin önünün açılması lazım" dedi.


YATIRIMLAR İÇİN FİNANSMAN KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Ülkede son bir buçuk yıldır süren belirsizlik döneminin artık sona ermesi gerektiğini vurgulayan Saka, yatırımların artması için finansa erişim güçlüklerinin iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda Siyasi irade kadar bankacılık sektörüne de önemli görevler düştüğünü söyleyen Saka, "Türkiye'de yatırımların yavaş gelişmesinin birçok nedeni var. Ama önemli nedenlerden biri bu yatırımların finansman koşullarının olmamasıdır. Türkiye'de bankacılık sektöründe her geçen gün artan yabancı oyuncuya rağmen hala proje bankacılığı ve kobi bankacılığı gelişmiyor. Tüm bankalar kredi kartı vermek veya bireysel ürünleri geliştirmeye odaklanıyor. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor" dedi.


KOBİLERİN FİNANS KAYNAKLARINA ERİŞİM GÜÇLÜĞÜ
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye`deki işletmelerin yüzde 99,8`inin KOBİ olduğunu kaydederek, "Ülkemizde istihdamın yüzde 76,7`sini, yatırımların yüzde 26,5`ini, ihracatın da yüzde 10`unu KOBİ`lerin gerçekleştiriyor. Ancak KOBİ'lerimiz tüm potansiyellerini kullanamıyor. KOBİ`lerin potansiyellerinin gerçekleştirilmesinin önündeki en temel engel, finansa erişimde yaşadıkları güçlüklerdir." dedi.


Türkiye'deki KOBİlerin ağırlıklı sektörel dağılımının; ticaret, imalat sanayi, ulaştırma olarak sıralandığını ifade eden Saka, "Finansmana erişim, büyümenin olmazsa olmaz koşuludur; Ülkemizdeki KOBİ'lerin yaklaşık %40'ının uzun vadeli finansman sorunları var. Küresel rekabete girmek isteyen, inovasyon, yatırım ve değişimle büyümek isteyen KOBİ'ler, bunları gerçekleştirecek finansal desteği bulamıyor" dedi.
ÖNCE ÜRETİM TOPLUMU OLMALIYIZ
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, "Türkiye üretmeden tüketiyor. Ülkemiz genç nüfusuyla yabancı bankalar için çok cazip bir yer. 2008'in bilançolarına baktığımızda kâr eden kurumlar listenin en yukarısında bankaları görüyoruz. Sistem, vatandaşı tüketime zorluyor ancak daha biz üretim toplumu olamadık ki tüketelim. Önce üretim aşamasını tamamlamalıyız. Ülkemizdeki bankacılık sektörünün bu gerçeği görmesini ve buna göre ürünler geliştirmesini istiyoruz" dedi.


BANKACILIK SEKTÖRÜ KOBİLERE YÖNELMELİ
Saka, Ülkedeki bankacılık sektörünün yatırımların önünü açabilecek önemde olduğunu kaydederek, "Bankalar kredi kartı ve bireysel ürün geliştirmede gösterdikleri yoğun çabayı artık kobilere yöneltmelidir. Küçük ve Orta ölçekli işletmelerimizin ciddi sorunları var: Bankaların özellikle KOBİ'lerin projelerine destek vermesi ve kobilere inanması lazım. Yatırım yapmak isteyen bir sanayici daha yatırıma başlarken tüm öz kaynaklarını harcıyor. Yatırımcı bu maliyetleri cepten ödeyince işletme sermayesine sıkışıyor. Kasası boş olan işletme hele de ülkemiz gibi dalgalı bir denizde en ufak bir kriz ortamında olası krizi daha da derin hissediyor. Bu kısır döngüden çıkış yolu, finans sektörünün yeni bir bakış açısıyla ekonominin diğer aktörleriyle elele vermesiyle mümkün olacaktır. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından ortaya çıkan yeni dönemde gündemin ekonomi olması kaçınılmazdır. Böyle bir dönemde finans sektörünün, KOBİ'lerimizin en büyük destekçisi olmasını bekliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 17:33:46
Güncelleme :3 Ağustos 2008 Pazar 17:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?