2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Koca Piri Reis Akdeniz'e açıldı

Türkiye ile KKTC arasında yapılan anlaşmayla Akdeniz'de petrol araştırması yapacak olan Koca Piri Reis gemisi İzmir Urla Limanı'ndan yola çıktı.

Hazırlıklarını tamamlayan Piri Reis gemisinin yola çıkmasından önce açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, geminin tüm hazırlıklarını tamamladığını ve daha önceki görevlerinden farklı olmadığını söyledi.

Geminin Akdeniz'de araştırma yapacağı bölgenin tam yerini söyleyemeyeceklerini, Doğu Akdeniz'de TPAO'nun adına petrol ve doğalgaz arayacaklarını dile getiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, şöyle konuştu: "Bizim siyasetle işimiz yok ama üniversitemiz ulusal değerlerimiz söz konusu olduğunda gerekeni yaparız. Devletimizin, hükümetimizin verdiği karar doğrultusunda gerekeni yapıyoruz. Siyasi değerlendirme yapmamız mümkün değil."

Koca Piri Reis gemisinin 1978'den beri Türkiye denizlerinde araştırmalar yaptığını hatırlatan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni, bilimsel ve sismik araştırma yapmak üzere gidildiğini söyledi. Bugüne kadar Türkiye'yi çeviren tüm denizlerde birçok çalışma yaptıklarını dile getiren Benli, şöyle konuştu: "Birçok sismik araştırmalar yaptık. Şimdi de Doğu Akdeniz'de planlanan programlanan alanlarda sismik çalışmalar yapmak için gidiyor. Gemide şu an 11 personel bulunuyor. 24 saat çalışacağı için 11 personel var 10 kişilik bilimsel personel var. Bunun 8'i deniz bilimlerinin elemanı iki kişi, TPAO'dan katılıyor."

Bu tür çalışmalarda Ege'deki yapılan çalışmalarda kıta sahanlığı sorunu olduğu, hem de Türkiye'nin komşularıyla sorunları olduğu için refakatçilerle çalışacaklarını anlatan Benli, sözlerine şöyle devam etti: "Doğu Akdeniz'de böyle bir şey yok ama gerek olursa askeri gemiler de olur. Kıyıya yanaşmadan 20 gün denizde kalabiliyor ancak durarak çalışırsa 30 güne çıkabiliyor. Siyaset bizim konumuz değil biz ilgilenmiyoruz. Bize kim teklifi yapıyorsa çalışmaları yapıyoruz. Üniversitenin bir enstitüsü olarak bilimsel çalışma yapmaktayız araştırıcı yetiştirmekteyiz. Misyonumuz budur programlanmış bir çalışma var çalışma bitene kadar devam edecek. Deniz şartları hava şartları bunlara bağlı olarak yaklaşık iki hafta sürecektir hesaplar değişebilir. Denizde çalışıyorsunuz birçok şartlar olabiliyor."
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2011 Cuma 17:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?