3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

Komşunun ilk ziyareti İzmir'e

KOMŞUNUN İLK ZİYARETİ İZMİR'E

Yunanistan'ın Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis, Samos'tan Sorumlu Vali Yardımcısı Themistoklis Papatheofanous ve beraberindeki heyet, İzmir Valiliği Ve İzmir Ticaret Odası'na nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaretlerde iki ülke arasında özellikle ticari hacmin artması için güvenli bir barış ortamı sağlanması gerektiği mesajı verildi.

Yunanistan'da yaşanan idari sistemdeki resmi değişiklik nedeniyle Midilli Belediye Başkanlığı görevinden Kuzey Ege Bölge Valiliği görevine atanan Nasos Yakalis, İzmir Valiliği ve İzmir Ticaret Odası'na ziyarette bulundu. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret eden Vali Yakalis ve beraberindeki heyet yerel makamlar çerçevesinde iki ülke halkının da birbirini daha iyi tanıyabileceği ve var olan ilişkilerin daha da olumlu seyir edeceği mesajını verdi. Heyet ardından İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Yakın tarihte Türk ve Yunan iş birliğinde Midilli'de gerçekleşecek festivale iki ülkeden çok sayıda belediye başkanının katılacağını söyleyen Vali Yakalis, iki halk arasında uzun yıllar güzel ilişkiler içerisinde bulunduğunu hatırlattı. İzmir Ticaret Odası hakkında çeşitli olumlu görüşler duyumsadığını ifade eden Vali Yakalis, şöyle konuştu: "Döneminizden yüz yıl daha ileridesiniz. Bunu halk söylüyor. Halk yalan söylemez."

Son günlerde Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ülkede zor günler yaşandığını anlatan Vali Yakalis; şunları söyledi: "Ülkemiz son günlerde zor dönemler geçiriyor. Ama inanıyoruz ki bu zorlukların dışına çıkacağız ve nereye varmak isteniliyorsa oraya doğru başarı ile adım atılacaktır."

Yunanistan ve Türkiye arasında kalıcı bir barış ve güvenli ortam ile ticari hacmin artacağına dikkat çeken İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ilişkilere herkesin katkıda bulunduğunu ancak yine de çok yavaş ilerlediğini ifade etti. 20 milyon dolarlık ticari hacmin 4 milyar dolara çıktığını hatırlatan Demirtaş; "Daha alacağımız mesafe çok. Kalıcı bir güvenli barış ortamı sağlanması gerekiyor" dedi.

İki NATO ülkesi arasında yapılan tatbikatlar yerine 10 yıl önce başlatılan Ege'de Savaş Uçakları Uçmasın isimli kampanyayı sürdürmeye devam ettiklerini açıklayan Demirtaş; "Her ülkenin silahlı kuvvetleri tatbikatlar yapar. Ancak biz, Ege'de savaş uçaklarının yanı sıra martı seslerini duymak istiyoruz. 10 yılı aşkın süredir de bu kampanyayı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

VİZE SORUNU KALKMALI

İZTO Başkanı Demirtaş ayrıca, iki ülke arasında yaşanan vize problemine de değinerek şunları söyledi: "Vize olayı, insanların seyahat etme fikrini caydırıyor. Örneğin yeşil pasaport ile her ülkeye girilebilirken ancak Yunanistan'a giriş yapılamıyor. Bu olay geçen yıl Mayıs ayında Başkanlar'ın Atina'da yaptığı toplantıda çözüme kavuşmuştu. Ancak, bir yıl oldu hâla daha çıkmadı."

KOMŞU KRİZİNE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz olayı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, krizlerin fırsata çevrilmesi gerektiğini vurgulayarak "2002 yılında yani neredeyse 10 yıl önce Türkiye 10 kriz yaşadı. Bu yüzden krizler biz Türkleri hiç de ürkütmüyor. Mutlaka çıkış olacaktır" dedi.

KOMŞUNUN İLK ZİYARETİ İZMİR'E
KOMŞUNUN İLK ZİYARETİ İZMİR'E
KOMŞUNUN İLK ZİYARETİ İZMİR'E
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2011 Cuma 19:16:03
Güncelleme :28 Mayıs 2011 Cumartesi 12:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?