8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Konfeksiyon ihracatçıları engel tanımıyor

2004 yılında Ege İhracatçı Birlikleri'nin 1 milyar doları aşan ilk birliği olan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2006 yılında 1 milyar dolar sınırını 1 gün önce geçerek 21 Kasım 2006 tarihi itibariyle 1 milyar 865 bin 170 dolarlık ihracata imza attı. Yılsonu hedefi 1 milyar 150 milyon dolar olarak belirlendi. 

2005 yılında kotaların kalkmasından sonra Çin, Hindistan, Pakistan gibi rakipleri karşısında zorlanacağı öngörülerinde bulunulan Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörü olumsuz tahminde bulunanları mahçup eder bir performans ortaya koyuyor. 

Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe önemli bir konumda olan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 21 Kasım 2006 tarihi itibariyle 1 milyar 865 bin dolarlık ihracat ile 1 milyar dolar sınırını bu yıl geçen yıla göre 1 gün önce geride bıraktı. 

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin uluslararası rekabette dezavantajlı bir konumda olduğunu, üzerindeki yüklere rağmen Egeli konfeksiyon ihracatçılarının geçen yıla göre ihracat rakamını arttırabilmelerinin takdir edilmesi gereken bir özveri olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin ihracatında ve istihdamında lokomotif sektör olma özelliklerini uzun yıllar sürdürmeye devam edeceklerini belirten Eskinazi, sektörün sıkıntılarını ise şöyle özetledi: “Yerli girdi kullanımı yüksek olan sektörümüz Türk Lirasının aşırı değerli olmasından dolayı ciddi bir darboğazdan geçiyor. İstihdam yoğun bir sektör olmamız nedeniyle istihdam üzerindeki ağır kamu yükleri dünyadaki rakiplerimiz ile rekabet etme direncimizi kırıyor. Talebimiz döviz kurlarının enflasyonla paralel artış göstermesi, aşırı dalgalanmaların olmaması ve istihdam üzerinde kamu yüklerinin OECD ülkeleri ortalamasına çekilmesidir” 

Ege Bölgesi'nin ve Türkiye'nin hazır giyim ihracatının artması için Türkish Fashion Break (Bir Kahve Molası Ticaret) organizasyonları düzenlediklerini hatırlatan Eskinazi, “Uzun yıllardan beri ABD, İngiltere, Almanya, Danimarka, Yunanistan, Hollanda, İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere konfeksiyon ihracatımızda potansiyel olan ülkelere gerçekleştirdiğimiz ticaret heyeti organizasyonları ile ihracatımızı sürekli arttırdık. 2006 yılı sonunda 1 milyar 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

SEKTÖRÜN GELECEĞİ MODA VE TASARIMDA 

Türkiye'nin çok güçlü bir tekstil altyapısına sahip olduğunu belirten Eskinazi, şöyle devam etti: “Türkiye dünyanın en iyi tekstil altyapısına sahip ülkelerin başında geliyor. Tekstil altyapısı çok kuvvetli olan ve pazara yakınlık avantajına sahip Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü beğeni skalası yüksek ve özgün tasarımlar talep eden müşterilere yoğunlaşarak bu sektörde daha da büyüyecektir. Bu nedenle 2 yıldan beri sektöre yenilikçi, vizyon sahibi tasarımcılar kazandırmak için EİB Moda Tasarım Yarışması düzenliyoruz. Bu etkinliğin meyvelerini şimdiden toplamaya başladığımızı söyleyebilirim. Bu tür etkinlikleri önümüzdeki yıllarda arttırarak devam edeceğiz. Bu anlamda Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkeleri kendimize rakip olarak görmüyoruz. Biz rakibimiz olarak İtalya ve İspanya'yı görüyoruz”
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 1981 yılında kuruldu. 

Kurulduğu yıl 8 milyon 683 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren birlik, 1990 yılında 326 milyon 44 bin dolara ulaştı. 1998 yılında yaptığı 689 milyon 250 bin dolarlık ihracat ile Ege İhracatçı Birlikleri arasında birinci sıraya yükselen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2004 yılında 1 milyar 77 milyon 379 bin dolarlık ihracat ile 1 milyar dolar sınırını geçen ilk birlik olma başarısını gösterdi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2005 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 121 milyon 747 bin dolarlık ihracat ile konumunu daha da güçlendirdi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin 31 Ekim 2006 tarihi itibariyle halihazırda 802 ihracat yapan aktif üyesi bulunuyor. 

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin 21 Kasım 2006 tarihi itibariyle gerçekleştirdiği 1 milyar 865 bin 170 dolarlık ihracatta Almanya 239 milyon 403 bin dolarlık ihracat ile başı çekiyor. Almanya Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği rakamlarında yüzde 24'lük bir pay ile temsil ediliyor. İkinci sırada 104 milyon 395 bin dolarlık ihracat ve yüzde 10.4'lük pay ile İspanya yer alıyor. Üçüncü sırada ise 93 milyon 606 bin dolarlık ihracat rakamı ve yüzde 9.4'lük pay ile ABD bulunuyor. Konfeksiyon ihracatının yüzde 81'ine tekabül eden 808 milyon 539 bin dolarlık bölümü AB ülkelerine gerçekleştirildi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 11:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?