8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Kopan parmağa 20 bin YTL tazminat

EGE Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Demet Gürüz'ün, öğle yemeği için gittiği İzmir'in Balçova İlçesi'ndeki bir alışveriş merkezinin (Pamaş Palmiye Alışveriş Merkezi) restoranında oturduğu sandalyenin metal bölümüyle tahta kısmı arasında sıkışan sağ el işaret parmağının ucunun kopması üzerine açtığı 51 bin YTL'lik tazminat davası sonuçlandı.

3'üncü Tüketici Mahkemesi hakimi Nesrin Kızıl, Gürüz'e 13 bin 695 YTL'si maddi 7 bin YTL'si manevi toplam 20 bin 695 YTl tazminat ödenmesine karar verdi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Gürüz, geçen yıl 22 Şubat'ta, haftada bir gün ders verdiği İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden çıkıp, öğle yemeği için Balçova İlçesi'ndeki bir alışveriş merkezine gitti. Yanındaki arkadaşı Doç. Dr. Müge Elden ile birlikte birinci kattaki restoranlardan birine döner siparişi verip, alışveriş merkezinin ortak kullanım alanındaki masalara yöneldi. Çantasını masaya bıraktıktan sonra iki eliyle tutup öne doğru çekerek düzelttiği sandalyeye oturan Prof. Dr. Gürüz o anda büyük bir acı hissetti. Ayağa kalktığında, sandalyenin oturak bölümüyle oturağın vidalandığı metal aksam arasına sıkışan sağ elinin işaret parmağının kanadığını farketti.

Dikkatli baktığında parmağının ucunun tırnağıyla birlikte koptuğunu gördü. Elini peçeteyle sararak kanamayı durdurmaya çalışan Gürüz, sandalyenin arasında kalan parmak ucunu da yanına alarak arkadaşı Müge Elden'in kullandığı otomobille İzmir El ve Mikro Cerrahi Hastanesi'ne geldi. Burada 3.5 saat süren bir operasyon sonucu Prof. Dr. Gürüz'ün parmağı dikildi.;

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Prof. Dr. Demet Gürüz yaşadığı bu olayın ardından, avukatı Özcan Türkoğlu, aracılığıyla alışveriş merkezine karşı İzmir 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bin YTL maddi 50 bin YTL manevi, toplam 51 bin YTL tazminat istemiyle dava açtı. Dilekçede, “Doktorlar, parmağımın diğer bölümünden doku ve deri alıp ucuna yamadılar. Tırnak kökünü de yerine diktiler. Bir ay elimi kullanamadım. Parmağımı eskisi gibi kullanamıyorum. Ben bir öğretmenim. Bu kaza yazı yazmama engel oluşturdu. Mesleğimi yapmakta da zorluk çekiyorum. Her gün çok sayıda insanın girip çıktığı bir alışveriş merkezinde başıma gelene inanamıyorum” dedi.

Bilirkişi Makine Yüksek Mühendisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emekli İş Güvenliği Başmüfetişi ve İş Güvenliği Baş Uzmanı Orhan Çerik hazırladığı raporda alışveriş merkezinin sandalyeleri kontrol etmediği için tam kusurlu olduğunu belirtti. Davacı Gürüz'ün olayda bir kusurunun bulunmadığını vurguladı.

DAVA TÜKETİCİ MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi, olayın meydana geldiği yerin alışveriş merkezi olması nedeniyle yetkisizlik kararı verip, dosyayı Tüketici Mahkemesi'ne gönderdi. Bugün 3'üncü Tüketici Mahkemesi'nde görülen davaya Prof. Dr. Demet Gürüz'ün avukatı Özcan Türkoğlu ile alışveriş merkezinin avukatı katıldı. 3'üncü Tüketici Mahkemesi Hakimi Nesrin Kızıl, davanın kabul edildiğini belirtip, 13 bin 695 YTl'si maddi tazminat ve mağdur olan Prof. Dr. Demet Gürüz'ün kişiliği, ekonomik ve sosyal durumu olaydan duymuş olduğu elem ve kederi değerlendirip 7 bin YTL'si manevi toplam 20 bin 695 YTL tazminat ödenmesine karar verdi. Alışveriş merkezinin avukatı kararı temyiz edeceklerini söyledi.

TAZMİNATI AZ BULDU

Prof. Dr. Demet Gürüz, kararın kendisiin pek mutlu etmediğini belirtti. Gürüz, “Ben parmağımı tam olarak kullanamıyorum. Mesleğimi tam icra edemiyorum. Psikolojim bozuldu. Son günlerde alışveriş merkezlerinde kazalar meydana gelmekte. Bazıları da ölümle sonuçlanmakta. Hükmedilen tazminat miktarı çok az. Hakkımı sonuna kadar arayacağım” dedi. Prof. Dr. Demet Gürüz'ün avukatı Özcan Türkoğlu, temyiz kararına göre gerekirse dosyayı AHİM'e taşıyacaklarını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2006 Salı 17:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?