2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Korneaları ışık olacak

Türkiye'de, bağışlanan organlarıyla dünyaya örnek olan Uşaklı Ahmet Kaya'nın korneaları 34 yaşındaki tekstil işçisi Cem Dağ'a nakledildi. Daha önce de iki kez nakil olmasına rağmen uyum sorunu nedeniyle görme yetisine kavuşamayan Dağ, "Çok mutluyum. İşşallah bu sefer görüceğim. Kaya'nın ailesiyle de tanışmak istiyorum' dedi.

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleştikten sonra, kolları ve yüzü başka hastalara nakledilerek, Türk Tıp tarihinde bir ilke imza atılmasını sağlayan Ahmet Kaya'nın, kornealarına da uygun alıcı bulundu. Kaya'nın korneaları daha önce de iki kez nakil yaptıran, ancak uyum sorunu nedeniyle görme yetisine kavuşamayan Denizlili tektil işçisi Cem Dağ'a nakledildi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan naklin çok başarılı geçtiğini söyleyen Dağ, "Çok mutluyum. Ahmet Kaya'ya ve ailesine minnettarım. Allah mekanını cennet etsin" dedi.

"GÖREMEDİĞİ İÇİN OKUYAMAMIŞ"

Doğuştan görme rahatsızlığı olan Cem Dağ, gözlerinin ancak yüzde beş görebildiğini ve bu sebeple de ömrü boyunca zorluk yaşadığını dile getirdi. Görme sorununuz varsa hayatın her yerinde, kişisel ihtiyaçlarınızı giderirken bile zorluk yaşıyorsunuz diyen Dağ, "Bir dolmuşa binmek için bile birisine ihtiyacınız var. Çünkü onun nereye gittiğini göremiyorsunuz" dedi. Göremediğinden dolayı birçok şeyi yaşayamadığını söyleyen Dağ, "Okulumu da gözlerim görmediği için bırakmak zorunda kaldım" diye konuştu.

"İKİ NAKİL DAHA OLMUŞ"

1996 yılında henüz lise öğrencisiyken, ilk kornea naklini yine aynı hastanede olduğunu söyleyen Cem Dağ, "Ancak ameliyat sonrası kornealar gözüme uyum sağlamadı ve herşey daha da kötüye gitti. Çünkü bu nakil çok riskli bir nakil" dedi. Daha sonra yine kornea beklemeye başladığını ifade eden Dağ, 2004 yılında, bu kez de Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde nakil olduğunu, ancak yine uyum sorunu nedeniyle naklin bir işe yaramadığını dile getirdi. Üçüncü naklini Uşaklı Ahmet Kaya'nın ailesinin bağışladığı kornealardan olan Dağ, ameliyatının başarılı geçmesine çok sevindiğini belirterek, " Ahmet abiyi rahmetle anıyorum. ailesine de çok teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Çok insanın yüzünü güldürdüler" dedi.

"BENDE ORGANLARIMI KIZILAY'A BAĞIŞLADIM"

Organ naklinin çok önemli ve iyi birşey olduğunu söyleyen Dağ, kimsenin bunun önemini başına gelmeden anlayamayacağını belirterek, "Bence herkes organlarını bagışlamalı. Bu ülkemizde ve dünyada daha da yayılmalı. Bende gözlerim dışındaki tüm organlarımı Kızılay'a bağışladım" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2012 Pazartesi 11:22:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?