9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

KOSGEB'den Ticaret Odası'na eğitim

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve İzmir İş Geliştirme Merkezi işbirliği ile İzmir Ticaret Odası üyelerine Stratejik Yol Haritası Hazırlama Eğitimi verildi. 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Mücahit Büktaş Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, dünya ekonomisinde KOBİ'lerin öneminin gittikçe arttığına dikkat çekerek, KOBİ'lerin piyasa koşullarına hızla uyum sağlayabildiğini bu nedenle de KOBİ'lere özel destek programları olduğunu kaydetti. 

Kazançoğlu, "KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin teknolojik yeniliklere uyumlarını sağlamak, rekabet güçlerini yükseltmek ve ekonomiye katkılarını ve etkinliklerini artırmak amacıyla destek veriyor. 

Ülkemizin ihracatını istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmak için yeni ihracatçılar yetiştirmek, ihraç ürünlerimizde çeşitliliği artırmak, farklı ülke ve bölgelere yönelik stratejiler geliştirmek zorundayız. 

Bunun için de İZTO olarak İhracatçı Eğitimi Projesi başlattık" dedi. Kazançoğlu, küçük işletmelerin de ihracatta desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, KOSGEB'in bu aşamada önemli bir adres olduğunu KOSGEB desteklerinden faydalanmada stratejik yol haritası çalışmasını tamamlamanın bir ön koşul olduğunu ifade etti. 

KOSGEB İzmir İş Geliştirme Merkezi Müdürü Kazım Akgün ise, KOSGEB olarak ülke genelinde yaklaşık 255 bin olan küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağladıklarını söyleyerek, "KOSGEB masa başından sahaya indi. 2004 yılında saha tarama çalışmasına başladık. Türkiye'deki 54 bin KOBİ'ye ulaştık ve veri tabanına aldık. İşletmeleri kapasitelerinden ihracat yapıp yapmadıklarına kadar gruplandırıyoruz. Ardından işletmelerden 3 yıllık plan istiyoruz" dedi. 

Sana tarama çalışması sırasında Türk sanayisinin tahmin edilenden çok daha iyi noktalarda olduğunu gördüklerini anlatan Akgün, KOBİ'lerin öncelikli sıkıntılarının pazarlama olduğunu, bunu sistem kurma ve kapasite kullanım yetersizliği ile stratejik plan yapma yetersizliğinin izlediğini söyledi. 

KOSGEB'in daha önce 15-20 milyon YTL bütçeye sahip olduğunu ancak 2002 yılının ikinci yarısından itibaren kamu bankalarının kar paylarının yüzde 2'sinin aktarılmasıyla bütçelerinin 200 milyon YTL'ye ulaştığını vurgulayan Akgün, şöyle devam etti: 
"Bu parayı KOBİ'ler arasında dağıtarak, kamuyu ve kendimizi aldatabilirdik. Biz işletmelerin stratejik düşünme kabiliyetlerini arttırmak istedik. Şimdiye kadar bine yakın işletmeden stratejik yol haritası aldık. Dünyadaki işletmeler 10-20 yılını planlıyor. Biz de geleceğimizi planlamalıyız"
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 18:10:47
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 18:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?