26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Köşk, ilgisizlikten yıkılıyor

Yayınladığı 'zenginler listeleri'yle ünlü, Amerikan ekonomi dergisi Forbes'e adını veren aile, 1910'lu yıllarda İzmir Buca'daki köşkte yaşamıştı. Restorasyon çalışması tamamlanırsa köşk, kültür merkezi olarak kullanılacak. 

Ünlü ekonomi dergisi Forbes'e adını veren tarihî köşkün restorasyonu ödeneksizlik yüzünden 11 yıldır bitirilemiyor. 


Forbes ailesinin yaşadığı İzmir'in Buca ilçesindeki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi bahçesinde yer alan köşkün restorasyon ihalesini kazanan firma, parasızlık yüzünden binayı restore yerine tinerci ve hırsızlardan korumaya çalışıyor.

Açık pencereleri nedeniyle çürümeye başlayan köşkün normalde 3-4 yılda bitmesi gereken restorasyon süreci çok yavaş işlediği için yeni takılan kapılar bile eskimeye başlamış.

İzmir Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürü Hasan Yavuz'un verdiği bilgiye göre, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 1997'de köşkün restorasyonu için ihale açtı. 1999'da gönderilen 25 milyar liralık ödenekle köşkün birinci katı ve servis bölümünün bağlantı çıtaları çakıldı. Servis bölümü restorasyonu tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi. 2004'e kadar 400 milyarlık bir ödenek kullanıldı. Zemin kat duvarları, tavan sıvası, tavan bitti, zemin kat ahşap döşemenin çürümüş kısmının taşıyıcıları değiştirildi. 1997'de yapılan kiremit aktarımı eskiyince 2004'te bir kez daha yapıldı. Kaba işleri, dış pencere, saçakları hepsi orijinaline uygun yapıldı. Köşkün sadece ince işleri eksik kaldı.

Doğal sit alanında tescilli olan Forbes Köşkü'nün korunması gerektiğini kaydeden İzmir İl Özel İdaresi Kültür Turizm ve Spor Müdürü Vecdi Koru, yapılan çalışmaların da bakımsızlık nedeniyle heder olduğunu ifade etti. Koru, en son 2004'te çalışma yapıldığını, bunun da yetersiz kaldığını belirterek 2007'de hiç para gelmediğini söyledi.

1908 yılında yapıldığı kaydedilen Forbes Köşkü, bir yıl sonra yanmış. Köşk, 1910'da yeniden inşa edilmiş. Hastane bahçesindeki ormanlık tepe üzerinde kurulu bulunan köşk, Forbes ailesi İzmir'den ayrıldıktan sonra Whittall ailesi tarafından kullanılmış. Forbes Köşkü, iki katlı, müştemilatıyla birlikte 3 bin 620 metrekare kapalı alana sahip. Köşkün, restore edildikten sonra kültür merkezi olarak kullanılması planlanıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 15:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?