5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Köylünün çöp çilesi bitiyor

KÖYLÜNÜN ÇÖP ÇİLESİ BİTİYOR

İzmir İl Özel İdaresi tarafından Torbalı'ya 357 adet çöp konteynırı geldi. Köy muhtarlarına teslim edilen konteynırlar köyün belirli noktalarına yerleştirilecek.

Torbalı Belediyesi Garajı'na gelen 357 adet çöp konteynırı 22 köy muhtarının getirdikleri araçlara yüklendi. Dağkızılca Muhtarı Rahmi Genç; “Yıllardır köylerimizde biriken çöpler dere veya ormanlara dökülüyordu. Artık çevreyi kirletmeyeceğiz. İl Özel İdaresi'ne çok teşekkür ediyoruz” dedi. Türkiye genelinde ilk defa İzmir genelinde uygulanacak sistem ile İl Özel İdaresi tarafından temin edilen çöp toplama araçları ile konteynırlar köylere yerleştirilecek. Yerel belediyeler kendilerine teslim edilen çöp toplama araçlarına personel desteği vererek her hafta düzenli olarak köylerde biriken çöpleri toplayacak. Torbalı'da bu kapsama giren 22 köy bulunuyor. Dağıtılan konteynır sayıları nüfus ve sokak ile orantılı olarak dağıtıldı. Köylere dağıtılan konteynır sayıları ise Ahmetli'ye 34, Arslanlar'a 31, Çamlıca'ya 7, Dağtekke'ye 7, Demirci'ye 18, Düverlik'e 4, Helvacı'ya 10, Kaplancık'a 10, Karakızlar'a 14, Korucuk'a 29, Ormanköy'e 8, Sağlık'a 8, Taşkesik'e 13, Tulum'a 14, Yeşilköy'e 18, Yoğurtçular'a 11, Dağkızılca'ya 26, Bozköy'e 12, Çakırbeyli'ye 20, Yeniköy'e 42, Karaot'a 11, Saipler'e 10 şeklinde oldu.

KÖYLERDEN GÜNDE ORTALAMA 8 TON ÇÖP ÇIKMASI BEKLENİYOR

Konteynırların toplam maliyeti ise 82 bin 110 TL'yi buldu. Köylerde günlük ortalama 8 ton çöp çıkması bekleniyor. Belirlenen rakamlara göre bin 356 nüfusu bulunan Yeniköy 42 adet ile en fazla konteynır alan köy oldu. Çöp toplama aracının da önümüzdeki hafta Perşembe günü Torbalı Belediyesi'ne anahtar tesliminin yapılmasının ardından toplama işlemi başlayacak. Belediye başkanlarıyla yapılan protokol gereği araçların akaryakıt giderlerini İl Özel İdaresi karşılayacak. İzmir genelinde 24 ilçede başlatılan uygulama uzun süredir askıda bekletiliyordu. Araçların bile alınmasına rağmen, bazı aksaklıklar yaşanması nedeniyle sorunların çözülmesi bekleniyordu.

“YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN SORUN NİHAYET SONA ERDİ”

Köy muhtarlarının yıllardır dile getirdiği sorunların başında yer alan çöp sorununun çözülmesi muhtarları da sevindirdi. Yetkililere teşekkür eden Dağkızılca Muhtarı Rahmi Genç; “Sonuçta her evden çöp çıkıyor ve bunları atabilecek konteynırlarımızın bulunmaması nedeniyle köy içinde geçen dereye boşaltıyorduk. Ayrıca diğer köylerdeki vatandaşlarımızın da ormanların içine attıkları çöpler yüzünden defalarca kez yangın çıktı. Öte yandan çevreye yayılan koku yüzünden sokaklarda dolaşmak imkansız hale gelmişti. Nihayet bütün bu sorunlardan kurtulduk. Hem vatandaşımızın sağlığı hem de çevre kirliliğinin önüne geçilecek” dedi.

KÖYLÜNÜN ÇÖP ÇİLESİ BİTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2010 Cumartesi 11:05:01
Güncelleme :11 Aralık 2010 Cumartesi 23:09:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?