Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile İzmir İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde, “Türkiye Koyunculuk Kongresi” düzenlendi.
Kongrede konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum, mevcut koyun varlığı ile dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin, kültür ırkı ve melezlerinin düşük oranda olması ve yerli ırk koyunların verim düzeylerinin düşüklüğü nedeni ile hayvansal üretim açısından istenilen düzeyde olunmadığını bildirdi. Koşum, "Günümüzde biyoteknolojik yöntemler kullanarak hayvan ıslahını hızlandırmak ve hayvanların verim düzeylerini arttırmak mümkün görülmektedir” dedi.
Teknolojik ve ekonomik nedenlerden dolayı geleneksel yöntemlerde ısrarlı olan gelişmekte olan ülkelerin verim özelliklerinde kaydettikleri gelişmenin ABD, Avrupa ülkelerinde kazanılan genetik ilerleme karşılaştırıldığında bir hayli geride kaldığının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Koşum, “Genetik ilerlemede arzu edilen standartlara en kısa sürede ulaşmak ancak biyoteknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanarak mümkün olmaktadır. Son 10-20 yıldır hızlı bir gelişme sürecine giren biyoteknoloji hayvancılıkta yoğun bir uygulama alanı bulmuştur. Yardımcı üreme teknolojisinde başvurulan modern teknikler, yeni gen kaynaklarının elde edilmesi, mevcutlarının ıslahı ve koruma programları kapsamında kullanılmaktadır” diye konuştu.
Koyun yetiştiriciliğinde çevre koşullarını iyileştirmekten ziyade, var olan koşullarda daha yüksek verimli ırk ya da tip geliştirme yoluna gidildiğini kaydeden Prof. Dr. Koşum, “Günümüzde biyoteknolojik yöntemler kullanarak hayvan ıslahını hızlandırmak ve hayvanların verim düzeylerini arttırmanın yanında, yeni gen kaynakları güvenilir bir şekilde elde edilebilmektedir” dedi.