9
Mayıs
2025
Cuma
İZMİR

Kriz demir çelik sektörünü vuruyor

ABD kaynaklı Global Mali krizin boyutları tüm dünyayı sararken, Türkiye ekonomisini ayakta tutan stratejik sektörler krizden etkilenmeye başladı

.
Geçen yaz aylarından itibaren dünya piyasalarında talep daralması sonucu işlerin durmaya başladığı sektörde vardiyalar kaldırılıyor, üretim planları yenileniyor. Sektörün ana hammaddesi olan hurda demir fiyatları hızla gerilerken, siparişler de tek tek iptal ediliyor. Demir Çelik sektörünün yaşadığı kriz, bu sektöre bağlı faaliyet gösteren gemi söküm, nakliye, liman ve denizcilik sektörleri ile alt sektörleri de olumsuz etkiliyor.


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, krizin Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40'ının üretildiği İzmir'in Aliağa ilçesindeki sektörü etkilediğini söyledi.
Adnan Saka, Aliağa'da faaliyet gösteren 5-6 bin kişinin istihdam edildiği hurda demir çelikten mamul üreten demir çelik sektörünün global krizin etkilerini yakından hisseden bir sektör olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de sektör 23 milyon ton üretim yapıyor. Bunun 7 milyon tonunu iç piyasaya veriyor. 16 milyon tonu ihraç ediliyor. Global mali kriz nedeniyle bu ihracat yapılamaz hale gelirse zincirleme etkilerle birçok sorun yaşanabilir."


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, imalat, yapı ve inşaat sektörleri başta olmak üzere üretimin hammaddesi olan demirde krizin etkileri sonucu fabrikaların üretim planlarını yenilediğini söyledi. Dünya piyasasında mamul fiyatları 700 dolar civarına inmesine rağmen fiyatların daha da düşeceği endişesi yaşandığını anlatan Saka, sözlerine şöyle devam etti: "Sektörde krizin etkisiyle son iki ayda yüzde 40 oranında üretim kapasitesi düşürüldü. Küresel kriz nedeniyle birçok üye üretim planlamasını yeniledi. Üç vardiya sistemi iki vardiyaya indirildi. Bazı işletmelerde ise üretime zaman zaman ara verilecek. Sektörde doğrudan 5-6 bin kişi çalışıyor. Buna liman, gemi söküm, denizcilik, taşımacılık gibi sektörlerde çalışanları da eklediğinizde en az 25-30 bin kişi bu durumdan olumsuz etkilenecek."


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Aliağa'daki haddehanelere hurda veren gemi söküm sektörünün de demir çelik sektörüne bağlı sıkıntılar yaşayacağını ifade ederek şunları söyledi: "Gemi söküm sektörü, Aliağa'daki demir çelik ve haddehanelere hammadde olarak hurda veriyor. 700 dolar seviyesinde olan hurda demir fiyatları şimdi 215 dolar seviyesine indi. Demir Çelik işletmelerinin bir krize girerek üretimi kısması ya da ara vermesi binlerce kişinin çalıştığı gemi söküm sektörünü de yakından ilgilendiriyor."


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Türkiye'de sanayici üzerinde üretim maliyetlerini artıran ve dünya piyasalarıyla rekabeti güçleştiren konularda yeniden düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Doğalgaza son yapılan yüzde 20'lik artışla birlikte bir yıl içinde yaklaşık yüzde 60 dolayında artış olduğunu anlatan Saka; sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizde enerji çok pahalı. Özellikle üretimin her aşamasında gerekli enerjiye yapılan zam ülkedeki tüm üretim ve tüketim ilişkilerine yansıyor. İstihdam
üzerindeki yükler, vergi oranları ve bürokratik engeller de ülkemizde üretimi olumsuz etkileyen faktörler. Bu konularda iyileştirme yapılarak sanayicinin üretim yapmasına ve istihdam kapasitesini sürdürmesi sağlanmalı."

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 15:18:38
Güncelleme :10 Kasım 2008 Pazartesi 17:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?