19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Krizin kargaları

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde son 1.5 ayda krizin faturası: 17 firma kapısına kilit vurdu, çıkarılan işçi sayısı 3 bin 500’ü buldu. Kriz giderek büyüyor.

Kriz, Türkiye’deki reel sektörde derin yaralar bırakıyor. Son olarak İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi(İAOSB) Yönetimi, bölgede yaptırdığı ankette üzücü sonuçlar ortaya çıktı. Ankete göre son 1.5 ayda değişik sektörlerden olmak üzere 17 fabrika kapandı, 3 bin 500 kişi işsiz kaldı. İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ekonomist Mustafa Sönmez’e hazırlattığı ’Küresel Krize Karşı Tasarruf, Üretim, İstihdam Raporu’nu açıkladı.

FIRSATÇILAR TÜREDİ

Uğurtaş, bazı fırsatçıların zor durumda olan sanayicilerin fabrikaları ve gayrimenkullarını değerinden çok daha düşük fiyata almak için uğraştıklarını ileri sürdü.Uğurtaş, "Krizin, İAOSB’yi etkilememesi mümkün değil. Son 1.5 ayda 17 fabrika kapandı. Hepsi bu 17 firmadan olmamakla beraber bölgede 3 bin 500 kişi işten çıkartıldı. Bundan önce bölgedeki çalışan sayımız 28 bindi. Kapananların sermaye yapısı güçlü olmayan firmalar olduğunu görüyoruz. Stokla çalışanlar krizden daha fazla etkilendi. Ciddi ölçüde işçi çıkarma var. Umarım firmalarımız teşvikle beraber yaşama şansı bulur" dedi. İşçi sendikalarının ’sanayiciler krizi fırsat bilerek, işçi çıkarıyorlar’ şeklindeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Uğurtaş, "Bu zihniyeti asla kabul etmiyorum. Çalışanlarımız bizim en büyük zenginliğimiz. Kimse işçilerini kaybetmeyi göze almaz" dedi. Uğurtaş, ayrıca sanayideki üretimin önemli göstergelerinden olan elektrik tüketiminin de Eylül ayında yüzde 2.5, Ekim’de yüzde 5.5, Kasım’da yüzde 10 oranında düşüş gösterdiğine dikkat çekti.Uğurtaş, fırsatçı olarak nitelendirdiği bazı kişilerin zor durumda sanayicilerin ellerindeki fabrikaları, gayrimenkulları değerinden çok daha düşük bir fiyata almak için uğraştıklarını ileri sürdü.

OLAĞANÜSTÜ DURUM

Uğurtaş, "Fırsatçı bazı firmalar var. Utanmadan bana telefon açıyorlar. Sanayici arkadaşlarımız dikkat etsin. Fırsatçıların eline sanayicilerin düşmesi çok kötü. Kara para neredeyse fırsatçılar oradan doğuyor. İzmir’de bizim bildiğimiz yok" dedi.Raporu açıklayan Uğurtaş, olağanüstü bir durum yaşandığını, bu nedenle olağanüstü tedbirler alınması gerektiğini, klasik tedbirlerle Türkiye’nin küçüleceğini ifade etti. Uğurtaş, "2008’in 8. ayında ailelerin borç yükü 112 milyar YTL’yi geçiyor. Krize haneler ağır bir borç yükü altında girdi. Borçların ödenmesinde yaşanacak güçlükler bir dizi icra-iflas, beraberinde aile içi faciaların yaşanmasını, bankaların sorunlu kredi stoğunun artmasını getirebilir" diye uyardı.

Kordon’un sorunları

KORDON İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, bir yılı geride bırakmaya hazırlanan derneği birçok sorunla mücadele ettiğini söyledi. Şanlı, İzmir’in vitrini olan cenneti andıran Kordonboyu’nun her geçen gün cehenneme dönüştüğünü belirterek, "Acilen oluşturacağımız bir heyetle İspanya, İtalya, Yunanistan’a giderek, örnek alacağımız modelleri uygulamaya geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Sıkıntılar

Kış sezonuyla birlikte branda sıkıntısının tekrar gündeme geldiğini belirten Ömür Şanlı, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır’a teklif götürdüm. Oluşturacağımız bir heyetle İspanya, İtalya, Yunanistan’ı kapsayan bir inceleme gezisi yapalım. Avrupa’da sahil yörelerindeki projeleri İzmir’e taşıyalım" diye konuştu.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 09:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?