3
Mayıs
2024
Cuma
İZMİR

Kubilay Menemen'de anıldı

Devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, gericiler tarafından şehit edilişinin 81'inci yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde törenle anıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk kez katıldığı anma töreninde zaman zaman izdiham yaşandı. Yağmur altında gerçekleşen törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gönderdiği mesajı okunurken bazı katılımcılar protestoda bulundu. Anma törenleri, saat 09.30’da, Menemen Tren Garı’nda toplanan grupların, ’Demokrasi ve Laiklik’ yürüyüşüyle başladı. Menemen Belediye Bandosu’nun marşlarıyla eşlik ettiği yürüyüşe, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcıları Gürsel Tekin, Birgül Ayman Güler, Gökhan Günaydın, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Kubilay’ın torunları Vedat, Bircan, Kemal, Ayten, Aktuğ ve Mustafa Kubilay, vatandaşlar, subaylar ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Menemen Belediyesi’nin 5 bin Türk bayrağı ve Kubilay’ın rozetini dağıttığı yürüyüşe ve törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk kez katılması, ilgiyi artırdı, zaman zaman izdiham yaşandı. Yürüyüşe katılanlar, yakalarında devrim şehidinin resmini, ellerinde Atatürk posterlerini ve Türk bayraklarını taşırken, ’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’Ne Mutlu Türküm diyene’ sloganları attı. Kortejin sonunda gençler, Menemen Belediyesi tarafından yaptırılan yaklaşık 300 metre uzunluğundaki Türk bayrağını açtı. Kortejde, ’Fransa şaşırma, sabrımızı taşıma’ yazılı pankartlar da dikkat çekti.

Kortej, Yıldıztepe’ki Kubilay Anıtı’na yürürken, CHP, İşçi Partisi, ADD, Eğitim-İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Muharip Gaziler Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Cumhuriyetçi Düşünce Topluluğu, Ege Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, izci grupları da eşlik etti. Askeri bölge içindeki anıtın bulunduğu Yıldıztepe’ye girişte ise askerler, siyasi içerikli pankart ve dövizleri topladı. Yıldıztepe’deki anıtta düzenlenen törende ise çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı.

BAŞKAN KOCAOĞLU İLE SOHBET ETTİ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun alana girişi sırasında vatandaşlar sevgi gösterisinde bulunurken, CHP Lideri’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile uzun süre sohbet ettiği görüldü. Kılıçdaroğlu ile tribünde yanına oturmadan önce tokalaşmak isteyen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Atay ise yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde ayağı kayınca sendeledi. Anıttaki törende konuşmalara geçildiği sırada TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gönderdiği mesaj okunurken, alanı dolduranların bazılarından tepkiler yükseldi, ’AKP halka hesap verecek’ sloganı atıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise törene mesaj göndermedi.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, konuşmasında, hükümetin politikalarını sert bir dille eleştirerek, şunları söyledi:

"Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz. 3- 5 oy uğruna verilen tavizlere mi, alt üst kimlik tartışmalarına, cüppeli hocaların alkışlandığına mı, deniz fenerlerine mi üzüleceğiz? Generallerimize utanmadan laf söyleyen, PKK yanlısı milletvekillerine mi üzüleceğiz? Bu düşünceye verilen tavizler saymakla bitmiyor. Asla ama asla heveslenmeyin, dün nasıl bu ülkeden bir karış toprak alamadıysanız bugün de alamayacaksınız. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni bir milim bile karanlığa götüremeyeceksiniz. Bunu böyle bilin."

"CUMHURİYETİ VE ATATÜRK DEVRİMLERİNİ KİMSE YIKAMAZ"
Askerler adına Topçu Binbaşı Yüksel Tosun konuşma yaptı. Kubilay’ın millet ve cumhuriyet değerleri uğruna canını feda ettiğini belirten Binbaşı Yüksel Tosun, "Şehit Kubilay, kalbi vatan sevgisiyle dolu bir idealistti" dedi. Binbaşı Tosun, konuşmasında şunları söyledi:

"Cumhuriyet tarihimizin ibret sayfalarına kaydedilen bu olay, cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği temel değerleri kavramış nesilleri, bu değerleri yaşatma kararlılığını da ortaya koymuştur. Onlar rahat uyusunlar. Onların bize emaneti olan Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini kimse yıkamaz. Çünkü Kubilay gibi, içinde milyonlarca ferdi bulunan bir Cumhuriyet gençliği vardır."

Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı da "Türkiye Cumhuriyeti etnik kökeni ne olursa olsun, dini inancı ne olursa olsun, vatandaşını koruyan bir anlayışla kurulmuştur. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane zihniyet milletin kendisidir. Millete dayanan, milletten güç alan kimse mağlup olmamıştır. Toplumsal huzurumuza kast eden hiçbir girişim birlik ve beraberliğimize gölge düşüremeyecektir. Türk Kürt, alevi sünni, sağcı solcu, laik antilaik kaygısı olmadan birlikte yaşacağız" dedi. Ardından Kubilay İlköğretim Okulu öğrencisi Ece Sakallı, ’Kubilay Destanı’ adlı şiiri okudu. Daha sonra Atatürk’ün gençliğe hitabı ve gençliğin cevabı tüm öğrenciler tarafından okundu.

KUBİLAY AİLESİYLE HATIRA FOTOĞRAFI
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay adına düzenlenen ’Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ’Halkın gururu Kılıçdaroğlu’ sloganları eşliğinde ödül verdi. Tören, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın, Anıt Özel Defteri’ni imzalaması ve Kubilay ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu. Törene katılan protokol daha sonra Kubilay Şehitliği’ndeki askerlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Öte yandan Vali Cahit Kıraç, İzmir’de görev yaptığı beşinci yılında da törene katılmadı. Son beş yılda Valiliği hep bir vali yardımcısı törenlerde temsil etti

...
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2011 Cuma 16:06:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?