5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Kültürlerini oryantalle anlattılar

KÜLTÜRLERİNİ ORYANTAL DANS İLE ANLATTILAR

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunu olarak gittiği Almanya'nın Berlin kentinde yüksek lisans projesi olarak “Kültürlerarası Eğitim” seçen Vardarlı, oryantal dansı araç olarak kullandı.

ERASMUS öğrenci değişim programı ile bir süredir İzmir'de eğitim gören 8 öğrenci, “Doğu Batı'yla Buluşuyor” projesinde buluştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Almanca Koordinatörlüğü'nün desteği ile İzmir'deki yabancı ve Türk öğrencileri bir araya getiren Vardarlı, 2 hafta boyunca öğrencilere oryantal dans öğreterek koreografi hazırladı. Hollanda, Macaristan, Slovakya, Belçika, Slovenya, Hollanda ve İspanya'dan gelerek İzmir'de yüksek öğrenim gören öğrenciler, iki hafta sonunda hem birbirleriyle kaynaştı hem de Türk kültürünü daha yakından tanıma imkanı buldu. Projenin amacının farklı kültürleri bir araya getirmek olduğuna dikkat çeken Bade Vardarlı, oryantal dansı özel olarak seçtiğini belirtti. Türk kültüründe önemli bir yeri olan oryantal dansın projede önemli bir kaynaşma noktasına olduğunu söyleyen Vardarlı; “Dokuz Eylül Üniversitesi'ne gelen değişim öğrencileri ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla 12 kişilik bir ekip kurduk. 2 haftadır geceli gündüzlü dans provaları yapıyoruz. Başlarda oryantal ile ilgili korkularım olsa da, yabancı öğrenciler büyük bir istek ve arzuyla dans ediyor. Özellikle Türk kültürünü çok iyi yansıtan oryantali kullanmamdaki amaç da bu kaynaşmayı sağlamaktı” dedi.

“Doğu Batı'yla Buluşuyor” projesini oryantal dans sunan Vardarlı, öğrencilerin dans çalışmaları sırasında birbirlerine kendi kültürlerini aktardığını vurguladı. Vardarlı, “Dans ederken çok samimi ve güzel bir ortam oluşuyor. Bütün öğrenciler birbirleriyle etkileşim içinde. Ben de dans ederken, bu etkileşimi gözlemleyip, rapor tutuyorum. Genel olarak bütün öğrenciler kendi kültürlerinden bir parçayı anlatıyor. Oryantal ise ortak buluşma noktası. Dans ederken hiçbirinin birbirinden farkı yok” diye konuştu.İzmir Ekonomi Üniversitesi Almanca Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. B. Sevinç Mesbah ise; “Çağımız çok dillilik ve çoklu kültürlülük çağıdır. Bu dünyaya kapılarını açacak olan da yabancı dildir. Yabancı dil, sosyal ve kültürel bir olgudur. Amacımız, öğrencilerin yabancı dili derslik dışında ve sosyal bir ortamda eğlenerek kullanmalarıdır. Dans ise burada sadece bir araçtır. Asıl amaç yabancı dili ve dansı araç olarak kullanarak öğrenciler arasında kültürlerarası tanışmayı ve yakınlaşmayı sağlamak, yabancı dilin önemini vurgulamaktır” dedi.

Bade Vardarlı'nın tez projesi kapsamında oryantal dans ile bir araya gelen farklı kültürlerden 12 öğrenci, 5 Mayıs tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu'nda gerçekleşecek olan şenlikler kapsamında sahne alacak. Aynı gösteri 24-28 Mayıs tarihlerinde İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde İletişim Günleri”nde sahnelenecek.

KÜLTÜRLERİNİ ORYANTAL DANS İLE ANLATTILAR
KÜLTÜRLERİNİ ORYANTAL DANS İLE ANLATTILAR
KÜLTÜRLERİNİ ORYANTAL DANS İLE ANLATTILAR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 10:11:02
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 13:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?