4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Kuş cennetinde kirlilik

Kuraklık sorununun kangren haline geldiği İzmir Kuş Cenneti’ni çevre, görüntü ve ahlaki kirliliğin tehdit ettiğini söyleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Kuş Cenneti girişinde ziyaretçi denetimi ve kontrolü yapılmadığı için Kuş Cenneti’ni görmenin dışında, amaçları çok farklı ahlak ve yasa dışı ilişkilerini sürdürmek isteyen kişilerin rahat hareket ettikleri bir yer haline gelmiştir. Bu durum İzmir Kuş Cenneti’nin adını lekelemekte ve burada görevli personeli de son derece rahatsız etmektedir" dedi.

İzmir Valiliği’ne Yusuf Ziya Göksu’nun atanmasıyla Kuş Cenneti’nin tanıtımı için 10 proje gerçekleştirildiğini ve Kuş Cenneti’nin eko turizme açılması için altyapı çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Prof. Dr. Sıkı, "221 kuş türünün yaşadığı ve barındığı Kuş Cenneti’ndeki bu olumlu çalışmalara rağmen, Kuş Cenneti sazlıklarında 11 yıldan beri süren kuraklık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tuzlanma sorunu devam etmektedir. Çevre kirliliğine sebep olan Maltepe (Menemen) Organize Deri Sanayi Bölgesi’nin atık suları 1993 yılından beri sazlıkların kuzeyindeki DSİ tahliye kanalına deşarj edilmektedir. Görüntü kirliliği oluşturan Homa Dalyanı ve Kırdeniz Dalyanı’ndaki balıkçı çardaklarının sayısı, koruma kurulu kararı gereği 1999 yılında Menemen Kaymakamlığı’nca yıkılmalarına karşın günümüzde sayıları gittikçe artmaktadır" diye konuştu.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ile Çevre ve Orman İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Tatar’dan İzmir Kuş Cenneti’ndeki her türlü kirliliğe son vermesi çağrısında bulunan Prof. Dr. Sıkı, şunları söyledi:

"Çevre ve görüntü kirliliğine sebep olan Maltepe (Menemen) Organize Deri Sanayi Bölgesinin atık suları ve balıkçı çardaklarının yıkılması hakkında 1999 yılında alınmış İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı bulunmaktadır. Bu karar, valilik ile İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından en kısa zamanda uygulanmalıdır. Çünkü 2863 (3386) sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine göre, kamu kurul ve kuruluşları (belediyeler dahil) ile gerçek ve tüzel kişiler, koruma kurullarının kararlarına uymak zorundadırlar. Koruma Kurulu kararının uygulanmaması durumunda, ileride kararı uygulamayan yetkililer hakkında Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorum."

izmir
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 11:40:53
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 16:51:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?