8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Kuş gribi tehditi

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve pek çok ölüme neden olan “kuş gribi” salgınının üzerinden bir yıl geçti. Bu günlerde hastalığın insandan insana bulaşma ihtimali yeniden gündeme geldi. 

Ege Üniversitesi (EÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Büke, henüz böyle bir ihtimalin gerçekleşmediğinin altını çizerken, dünya sağlık örgütünün verilerine dikkat çekti. Doç. Dr. Büke, dünya sağlık örgütünün yaptığı çalışmalara göre kuş gribi virüsünün insandan insana geçmesi durumunda Dünya nüfusunun yüzde 15’inin hastalıktan etkilenebileceğini, hastalananlar arasında üçtebirinin ise hayatını kaybedebileceğini ifade etti. 

Bu verileri ülkemiz için oranladığımız da ise manzara ürkütücü boyutlarda görünüyor. Doç. Dr. Büke salgının ülkemizi etkilemesi halinde üç ile üçbuçuk milyon kişinin hayatını kaybedebileceğini vurguluyor. 

Grip virüsünün göçmen kuşlarda hastalık oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Büke, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine baktığımızda 2003 yılının ortalarında Güneydoğu Asya’daki bazı ülkelerde ki kuşlarda yeni bir grip virüsü hastalığa yol açmıştır ve bu hastalık göçmen kuşlar ile Afrika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki kümes hayvanlarına kadar hızla yayılmıştır. Bu yeni grip virüsünün bugüne kadar insandan insana bulaştığını gösteren kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak hastalığın 10 ülkeden toplam 256 kişide kuşlardan ve kümes hayvanlarından insanlara bulaştığı kesinleşmiş ve bunlardan 151’i hayatını kaybetmiştir” şeklinde konuştu. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm dünya ülkelerine önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde muhtemel bir salgına karşı hazırlıklı olmaları uyarısında bulunduğunu belirten Doç. Dr. Büke, pek çok ülke gibi Türkiye’de de bu konudaki hazırlıkların Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bilimsel bir kurul aracılığı ile tamamlandığını ifade etti.Bu konuda, Türkiye’de devlet tarafından alınan önlemlerin yeterli olduğunu, Sağlık Bakanlığı tarafından da, uygulamalarda çıkabilecek bir takım aksaklıklara karşı tatbikatlar yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Büke, toplumda ki amacın, hem hastalığın meydana gelmesini hem de hastalığın toplumda sağlıklı olan bireylere de bulaşmasını engellemek olduğunu söyledi. 

TEDBİRLER UYGULANMALI 

Alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Büke, insanların kuşlara, kümes hayvanlarına eldivensiz dokunmamaları, yumurtaların ve hayvanların iyice pişirilerek yenmesi konusunda uyarılarda bulundu. Sık öksüren kişilerle de yakınlaşılmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Büke, bu insanlarla tokalaşıldığında ellerin derhal sıvı sabun ile yıkanarak ya da kolanyalı mendille iyice ovuşturularak silinmesi gerektiğini vurguladı. Kuş gribi belirtilerinin normal grip belirtilerinden hiç bir farkı bulunmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Büke, “Grip semptomları yüksek ateş, şiddetli kas, eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluktur. Kuş gribinde de aynen bu belirtiler görülür. 

Ancak bu tür belirtiler daha yoğun ve şiddetlidir. Bir de normal gripten farklı olarak kuş gribinde zatüre olma olasılığı vardır” açıklamasında bulundu. Gribin tedavisinde antibiyotikin yeri olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Büke, “Antibiyotikler kullanılacaksa bile bir mikrobiyoloji uzmanının görüşü alınarak, doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Antibiyotikler ancak bakterilere bağlı enfeksiyonlar, iltihaplar olursa kullanılır” dedi.
iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 09:55:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?