5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Liman çalışmaları devam ediyor

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, İzmir Limanı’nda Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen 750 milyar ödenek ile başlanan asfaltlama çalışmalarını inceledi. Vali Göksu, İzmir Liman İşletmesi Müdürü İsmet Cambaz ve Devlet Liman ve Hava Meydanları İşletmesi (DLH) Müdürü Salih Gümgüm’den çalışmalar hakkında brifing aldı.

İzmir Liman İşletmesi Müdürü İsmet Cambaz ve Devlet Liman ve Hava Meydanları İşletmesi (DLH) Müdürü Salih Gümgüm ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Vali Göksu, limanın çok önemli sorunlarının bulunduğunu ifade etti. Göksu, Alsancak Limanı’nın İzmir’in yükünü kaldıramadığını fakat yapılan çalışmalarla mevcut sıkışıklığın giderileceğini söyledi. İzmir Limanı’nın Ege Bölgesi ihracatının üçte ikisini ve ithalatının da yarısını karşıladığının altını çizen Göksu, limanın bölge için stratejik önemi olduğunu ancak yoğunluğu kaldırabilmesi için tevsi ve tarama çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği 750 milyar lira ödenekle limandaki asfaltlama çalışmalarının hızla devam ettiğini açıklayan Göksu, "Limanda konteynırları koymak için yer sıkıntısı çekiliyordu. Bu da gemilerin zaman kaybetmesine neden oluyordu. Avrupa Armatörler Birliği bu nedenle tarifelere zam yapmıştı. İhracatçılarımız da bu yüzden mağdur oluyordu. Bu mağduriyeti gidermek için girişimlerde bulunup, yetkili mercilerle, bakanlarla ve Başbakan’la görüştük. Sonunda 750 milyar ödenek geldi ve Büyükşehir Belediyesi ile protokol yapılıp belediyenin çalışmalara başlamasını sağladık" dedi.

Limandaki boş 60 bin metrekare alanının 10 bin metrekaresinin asfaltının tamamlandığını anlatan Göksu, "Kalan alanın 20 bin metrekaresi de en kısa zamanda asfaltlanıp bitirilecek, geriye kalan 30 bin metrekare de beton yapılacak. Bunun için de Kasım ayının 22’sinde ihaleye çıkılıyor. Ayrıca Karayolları’na ait kiriş ve kazıklar sıkıntı oluşturduğu için Karayolları tarafından bunlar da söküldü" diye konuştu.

Ayrıca zaman kaybının giderilmesi için vinç alımının da yapılacağını vurgulayan Göksu, "2 tane vinç alımı için gerekli girişimlere başladık. Bu vinçler geldiğinde zaman kaybı büyük ölçüde bitecektir. Ayrıca işlemleri hızlandırmak için 45 milyara 30 adet bilgisayar alındı, bu bilgisayarlara otomasyon programları yüklenerek işlemlerin çok daha hızlı yapılması sağlanacak" şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmalar sonunda limanın kapasitesinin artacağına değinen Göksu, 2005’te limanın kapasitesinin iki katına çıkacağını bildirdi. Ulaştırma Bakanlığı’yla Nemrut Limanı konusunda irtibat kurduklarını bildiren Göksu, "Nemrut Barajı’nın ıslahı konusunda çalışmalara başladık, barajın başıboşluğunu engelleyeceğiz" dedi.

İzmir’in tanıtımı konusuna da değinen Göksu, "Limandaki yolcu salonu Türkiye’ye örnek olacak nitelikte, ayrıca sadece salon yapmakla yetinmeyip turistlerin güvenliğini de sağlama konusunda başarılı adımlar attık. Turist gemileriyle Türkiye’yi 6 ayda 70 bin kişi ziyaret etti. Her ziyaretten sonra rapor aldım, tek bir güvenliği tehdit edici olay olmadı. Turistler son derece güvenle gezdiler İzmir’i, tanıtım budur" diye konuştu.

izmir
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 10:25:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?