5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Liman sorununa alternatif çözüm

Vali Göksu, "Nemrut, tarihin en eski limanlarından biri. Buranın en önemli özelliği, Akdeniz’in doğal en derin liman bölgesi olması. Buraya büyük gemiler rahatlıkla yanaşabilir. Burası en kısa sürede disiplinize edilerek Türkiye’ye kazandırılmalı" dedi.

Vali Göksu, "Nemrut Körfezi, bu bölgenin önemli ticari bağlantı merkezidir. Ancak bölgede mutlaka koordineli altyapı çalışmaları yapılmalı" diyerek, bölgenin alt yapı eksikliğini gündeme getirdi. Göksu, geçtiğimiz günlerde özel sektörün hizmetine de açılan Petkim Limanı’nı gezerek, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz’dan bilgi aldı. Petkim Tesisleri ve Limanı’nda incelemelerde bulunan İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, "Çandarlı’ya sıfırdan yeni bir limana başlanacağına, işte size bitmiş ve mükemmel bir liman. Nemrut’un kıymetini bilelim" diye konuştu.

Aliağa Nemrut Limanı’nda iskelelerde doğal derinliğin 23 metreden başlayarak 40 metreye kadar çıkmakta olduğunu ve büyük gemilerin iskelelere yanaşması için uygun zemin oluşturduğunu belirten Vali Göksu, "Alsancak Limanı ile ilgili çeşitli tartışmalar var. Özelleşip özelleştirilmemesi konusunda çeşitli görüşler var. Ancak Nemrut Limanı, İzmir Limanı’nın 3 katı. 23 metreden başlayan bir derinliğe sahip. Türkiye’nin en ideal limanı burası. Eğer bu konuda bir kamuoyu oluşturabilirsek, şu an 5 imtiyaz sahibi olan iskeleler dışında, Tayfun Limanı gibi liman yatırımı yapmak isteyen girişimcileri buraya getirebiliriz. Buraya yeni limanlar yapılmalı" şeklinde konuştu.

Türkiye’de kullanılan çeliğin yüzde 40’ının üretildiği bölgede yer alan Nemrut Limanı’nda halen 5 firmaya ait iskele bulunduğunu kaydeden Vali Göksu, "Bölgede 140 milyon dolarlık bir ihracat kapasitesi var. Alt yapı eksiklikleri giderilirse, ihracatta büyük artış yaşanır. Burası barındırdığı avantajlar nedeniyle büyük önem taşıyor. Ancak keşmekeş ve dağınıklık bu potansiyeli kullanmayı zorlaştırıyor. Yaptırım gücü olan ve bu bölgeyi düzene sokup, en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak bir tüzel kişilik oluşturmalıyız. Bu konuda da çalışmalara başladık" dedi.

Bölgede tam kapasiteli ve büyük tonajlı gemilerin yanaşmasına müsait bir liman olmadığından dolayı büyük ekonomik kayıplar yaşandığının ve bundan Pire Limanı’nın faydalandığının altını çizen Vali Göksu, şu ifadeleri kullandı:

"İnanıyorum ki Nemrut, Yunanistan’ın Pire Limanı’ndan sonra bölgedeki en büyük liman olacaktır. Böylece ülkemizin dışarıya giden döviz kaybı da ortadan kalkar. Ulaştırma Bakanlığı buraya yeni liman yapacakların önünü açmalı. TCDD’nin yapımına başladığı limanlar bölgesindeki ring hattı bittiği zaman işte size dört dörtlük bir liman ortaya çıkacak. Petkim de limanlarını konteyner limanı olarak hizmete açıyor. Önümüzdeki günlerde burada benim başkanlığımda DLH, Nemrut’ta limanı bulunanlar, Petkim Genel Müdürü, Belediye Başkanı, Kaymakam ve girişimciler ile Petkim’de bir toplantı yapacağız. Ondan sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı da davet edip konu ile ilgili bir toplantı gerçekleştireceğiz".
Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz da, "Limanımızda konteyner taşımacılığını yapacak şekilde altyapı çalışmalarına başladık. Limanımıza bin 200 konteyner taşıyan gemiler girebiliyor. Haftada 3 gemiyi alabileceğiz. Burada ayda 12 konteyner gemisinin tahliyesini yapabileceğiz. Alternatif yolumuz da var. Burada kılavuzluk hizmetleri de verebiliyoruz. Yapılacak konteyner taşımacılığından yıllık getiri hedefimiz 5 milyon dolar" diye konuştu.

izmir
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 14:42:51
Güncelleme :23 Ekim 2004 Cumartesi 15:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?