19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Mahruki, sosyal sorumluluğu anlattı

AKUT Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı ünlü dağcı Nasuh Mahruki, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin konuğu oldu. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarımı Bölümü'nün ID451-Applied Workshop Dersi kapsamında öğrencilerle buluşan Nasuh Mahruki, ''Sosyal Sorumluluk'' konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.


STK'ların (Sivil Toplum Kuruluşları) çağdaş ve modern bir toplum için çok önemli olduğunu belirten Nasuh Mahruki, ''Bu kapsamda bir çok kuruluş var. Odalar, birlikler ve dernekler bunun içinde. Ancak Onların bir çoğu yine kanunlarla kuruluyor. Tam STK'lar tamamen bağımsız olanlardır. AKUT, AÇEV gibi gönüllülük esasına dayalı olanlar ve toplumsal dayanışma ile alanlarında başarı sağlayanlar. Belki acı bir tecrübe ama bu konunun önemi 17 Ağustos 1999 depremi ile ortaya çıktı. AKUT'un orada ki örgütlü, disiplinli çalışması bir çok şeyi değiştirdi. AKUT büyürken kamu ve özel sektörde benzeri yapılanmalara gitti'' dedi.


Aslında STK'lara en iyi örneğin Vakıflar olduğunu ve dünyanın bu tür toplumsal dayanışma ve örgütlenmeyi Selçuklular'dan ve bunu devam edip büyüten Osmanlılar'dan öğrendiğini vurgulayan Nasuh Mahruki, ''Dünyanın neredeyse yarısına hükmeden Osmanlı İmparatorluğu bu sistemi çok iyi işletti. Bizim genlerimizde özümüzde olan bu örgütlenme maalesef zaman zaman büyük darbeler gördü. Baskı ve politize yapı STK'ların ortaya çıkmasını zorlaştırdı. 1999 depremi ve AKUT ile süre yeniden başladı. Devletin yetemediği alanlarda farklı konularda STK'lar aktif olarak yer aldı. STK'ların bağımsız, devlet ve hükümetlerin politikalarından soyutlanmış yapısı toplumun ilerlemesine, çağdaşlaşmasına ve dayanışmasına iyi örnekler sundu. Ve bizi yıllardır bir ur gibi saran 'Devlet yapsın' anlayışının yerine 'Ben ne yapabilirim' anlayışının hakim olmasını sağladı'' diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 17:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?