19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Martti Ahtisaari İzmir'e geliyor

Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı ve 2008 Nobel Barış Ödülü Sahibi Martti Ahtisaari, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) davetlisi olarak 16 Ocak 2009'da İzmir'e geliyor.

Ahtisaari, İZTO ile Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) tarafından düzenlenecek toplantıya katılarak bir konuşma yapacak.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'i bir dünya kenti yapmak için belirledikleri vizyon kapsamında, uluslararası organizasyonların büyük önemi olduğunu söyledi. Oda bünyesinde Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü kurulmasının ardından önemli adımlar attıklarını kaydeden Demirtaş, “İlk olarak 25-26 Eylül 2008'de Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Sempozyumu'nda akademisyenleri ve işadamlarını bir araya getirdik. Sonuçta bu sempozyumun kongreye dönüştürülerek iki yılda bir yapılması kararı çıktı ve İzmir'e bir kongre kazandırmış olduk” dedi.

3-4 Kasım tarihlerinde Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) ile 9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu'nu düzenlediklerini belirten Demirtaş, “Bu forum kapsamında 4 Cumhurbaşkanını, bakanları, 30 farklı ülkeden şirket CEO'larını, üst düzey siyasetçileri ve işadamlarını şehrimizde ağırladık. Son yıllarda İzmir'de düzenlenen en önemli organizasyonlarından birini gerçekleştirdik” dedi.

"ÖNEMLİ İSİMLERİ AĞIRLAMAK İSTİYORUZ"

Demirtaş, başarılı geçen bu organizasyonların ardından, 2009 yılı ve sonrasında da önemli uluslararası organizasyonları İzmir'e taşımak için çalışmalara başladıklarını kaydederek, “Avrupa ve Dünya Medyası'nın ilgisini İzmir'e çekebilmek için Nobel Ödülü sahiplerini, devlet adamlarını, ünlü akademisyenleri kentimizde çeşitli organizasyonlar ile ağırlamak istiyoruz. INEA ile yaptığımız çalışmaların ilk sonucunu alıyoruz ve çok önemli bir ismi, 2008 Yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Maati Ahtisaari'yi 16 Ocak 2009 Cuma günü İzmir'de ağırlayacağız” dedi.

"ÜNLÜ ARABULUCU"

Ahtisaari'nin, Finlandiya Cumhurbaşkanlığı ve BM Genel Sekreter Yardımcılığı gibi önemli görevlerinin yanı sıra, dünyanın pek çok ülkesinde arabuluculuk yaptığını belirten Demirtaş, “Sayın Ahtisaari, Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi olarak Kosova'da savaşın sona erdirilmesi için Sırp lideri Slobodan Miloşeviç'i ikna edilmesinde baş aktör olarak hatırlanıyor. Dünyanın pek çok bölgesinde böylesine önemli görevler üstlendi. Zaten, bu yıl Nobel Barış Ödülü'nün kendisine verilme gerekçesi de 'dünyanın en çetrefil millet sorunlarının çözümündeki büyük işlevinden ötürü' olarak açıklandı. Böylesine önemli bir ismi kentimizde ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz” dedi.
Ahtisaari'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci ile ilgili Türkiye'nin gelişimini gözlemleyen Türkiye Bağımsız Komite Başkanı da olduğunu kaydeden ve bu nedenle ülkemizle de yakın ve iyi ilişkileri olduğunu kaydeden Demirtaş, “16 Ocak 2009 Cuma günü İzmir'e gelecek olan Sayın Ahtisaari, düzenlenecek olan akşam yemeğinde dünya barışı, küresel sorunlar gibi konularda bir konuşma yapacak. INEA ile yaptığımız bu organizasyonda INEA Onursal Başkanı Sayın Şarık Tara'nın da çok büyük katkıları oldu.” dedi. Demirtaş, 2009 yılında Artisaari gibi Tıp Alanında Nobel Ödülü Sahibi Zur Hausen, Avrupa Komisyonu Eski Başkanı Jacques Santer gibi isimleri İzmir'e getirmek için çalışmalarının süreceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 14:39:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?