26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Matematikçiler İzmir'de buluşuyor

Türkiye Matematikçiler Derneği tarafından altı yıldır düzenlenen 'Matematik Sempozyumu'nun yedincisine 13-15 Kasım tarihleri arasında İzmir Özel Türk Koleji ev sahipliği yapacak. 'Matematik Her Yerde' sloganıyla gerçekleşecek etkinlik için Türkiye'nin dört bir yanından 2000'e yakın bilim adamının İzmir'e gelmesi, 10 bine yakın kişinin sempozyumu takip etmesi hedefleniyor.


Matematikçiler Derneği (MATDER) tarafından altı yıldır Ankara'da yapılan Matematik Sempozyumu ilk kez Ankara dışında bir kentte düzenlenecek. Yurt çapında büyük beğeni toplayan ve çok başarılı çalışmalara imza atan Matematik Sempozyumu'nu İzmir'e kazandırmak ve başta İzmir olmak üzere bölge halkında bu sempozyumdan yararlanması sağlamak için çalışmalar yürüten İzmir Türk Koleji (İTK) bu konudaki girişimlerinin karşılığını alarak Matematik Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak.
Yaklaşık üç ay boyunca altyapı çalışmalarını sürdürerek Matematik Derneği'ni ikna eden İTK, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin de bilimsel desteğini alarak 7. Matematik Sempozyumu'nu İzmirlilerle buluşturacak olmanın haklı gururunu yaşıyor.


İTK Genel Müdürü Oğuz Tatış, uzun çalışmalar sonucu Matematikçiler Derneği'ni ikna ettiklerini belirterek, "Daha önce hiç Ankara dışında sempozyum yapılmamış. Biz İzmir'in kongreler şehri olması adına bir adım atmak için sempozyumu İzmir'e kazandırmayı istedik. Matematikçiler Derneği Başkanı Ahmet Ayvalı ile iletişime geçtik. Kendisi Uludağ, Gazi, Hacettepe, KTÜ, İstanbul, Boğaziçi, ODTÜ, Başkent, Dokuz Eylül, Uşak, Erciyes, Gaziantep, Ege, Marmara, Muğla Üniversiteleri ve TOBB ETÜ'den oluşan Bilim Kurulu'ndan onayı aldı" diyen Tatış, organizasyonun Onur Kurulu'nda yer alan isimleri de sıralayarak sözlerini şöyle sürdürdü, "Onur kurulumuzda değerli kurucumuz Bahattin Tatış, Oğuz Tatış, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü ve bizim eksi mezunumuz Prof. Dr. Atilla Sezgin ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürümüz Kamil Aydoğan yer alıyor. Dev Ajans'ın da katkıları ile 7. Matematik Sempozyumu'nu İzmir'de gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz"
7. Matematik Sempozyumu İTK ve MATDER işbirliği, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin bilimsel desteği ile gerçekleşecek. Sempozyum İTK salonlarında 13-15 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Türkiye'nin dört bir yanından Matematik ile ilgili araştırma raporları, poster ve çalıştay sunumları ile Matematikçiler Derneği'nin (MATDER) sitesinden www.matder.org.tr başvuruda bulunacak olan matematikçiler, daha sonra İzmir'e gelecek. Sempozyuma bireysel, gösteri, sergi ve diğer etkinlikler için farklı katılımlar yapılabilecek. Çalıştaylarda; matematik eğitimine özgün etkinlikler, matematikteki uygulamalar, matematik ve drama konu başlıkları irdelenecek. Panellerde ise; Akıl Yürütme ve Kanıtlama, Matematik Öğretimi ve Öğrenimi, Matematiksel Modelleme, Matematiksel Yaratıcılığı Geliştirme, Matematik Öğretim Programının Kavramsallaştırılması konuları irdelenecek. Sempozyum bünyesinde ayrıca 'Matematik Öğrenimi ve Öğretimindeki Sorunlar' konu başlıklı bir forum düzenlenecek. Sempozyumdaki etkinlik konuları arasında; Matematik Eğitimi, Bilişimde ve Teknolojide Matematik, Bilim ve Matematik, Sanat ve Matematik, Siyaset, İş Dünyası ve Yaşamda Matematik, Matematik Kültürü ve Popüler Matematik, Matematik Tarihi konuları yer alacak.


Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak Matematik öğretimi ve kitapları ile ilgili her yıl eleştiriye maruz kalan Talim Terbiye Kurulu da bizzat sempozyum da yer alarak Matematik Öğretimi Programlarını matematikçiler ile birebir tartışma fırsatı bulabilecek. Böylece matematik eğitimi ile ilgili çözüm noktaları da sempozyum da yer almış olacak. Sempozyum çerçevesinde kurulan stantlarda matematik materyalleri, matematik kitapları, matematik deney sergileri ile sempozyum renkli hale getirilecek.


İzmir Türk Koleji'nin ev sahipliğini yapacağı 7. Matematik Sempozyumu, bilimsel panel ve çalıştaylar ile sınırlı kalmayacak. "Matematik ve Akıl Oyunları", "Satranç Yarışması", "Matematik Öykü Yarışması", "Resimlerle Matematik" ile "Matematiğin Günlük Yaşamdaki Kullanımları" keyifli bir şekilde irdelenecek. "Her yerde Matematik" sloganı ile yola çıkan sempozyum, matematiğin zevkli yanlarını da ortaya koyacak.


İzmir Özel Türk Koleji'nin kurucusu Bahattin Tatış'ın matematikçi olması nedeni ile 7. Matematik Sempozyumu bünyesinde "Bahattin Tatış Matematik Yarışması" düzenlenecek. İTK'nın 59. kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım'da yapılacak olan yarışma bir ilk olacak ve ilerleyen yıllarda 'Bahattin Tatış Resim Yarışması' gibi İTK bünyesinde gelenekselleşerek devam edecek. 'Bahattin Tatış Matematik Yarışması' uygulayacağı format itibariyle de öne çıkacak ve ilk olacak. Bireysel yarışmayı, takım yarışması takip edecek. Ardından, ilk 10'a kalan ekip ile yapılacak Bayrak Yarışması ile son derece farklı ve heyecanlı bir yarışma olacak. Türkiye'nin dört bir yanından okulların katılabileceği 'Bahattin Tatış Matematik Yarışması'na bölgeden katılacak okullar, İTK Yatakhaneleri'nde konuk edilecek. Yarışma sonunda verilecek ödüller, hem bireysel anlamda öğrenciyi motive edecek, hem de yarışmayı kazanan okullara katkı sağlayacak. Yarışma için başvurular www.ozelturkkoleji.com adresinden yapılabilecek.


2 BİN BİLİM ADAMI 10 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Matematikçiler Derneği tarafından 2000 yılının Unesco tarafından Dünya Matematik Yılı ilan edilmesi nedeni ile başlatılan Matematik Sempozyumu 6 yıldır Ankara'da yapılıyor. İlk kez Ankara dışında gerçekleşecek olan Matematik Sempozyumu'na ayrıca ilk kez bir lise ev sahipliği yapacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi de sempozyumu bilimsel katkıları ile destekleyecek. Daha ilk sempozyum da bin 200 kişi tarafından ziyaret edilen Matematik Sempozyumunun bu yıl yapılacak olan yedincisi için İzmir'e 2000'e yakın bilim adamının gelmesi ve İTK salonlarında gerçekleşecek etkinlikleri ve sergileri de 10 bine yakın kişinin gezmesi hedefleniyor.
İTK Genel Müdürü Oğuz Tatış, bu tür çalışmaların bir bayrak yarışı olduğunu, Ankara'dan İzmir'e bu yıl aldıkları 7. Matematik Sempozyumu'nu önümüzdeki yıl da Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nin organize etmesinin, İzmir'in kongreler şehri olması konusunda atacağı önemli bir adım olacağını söyledi. Tatış; "Maddi-manevi en iyisini yaparak, Matematik Sempozyumu'nun çıtasını biraz daha yukarıya taşımayı istiyoruz. Kurucumuzun adını taşıyan Bahattin Tatış Matematik Yarışması ile sempozyuma ayrı bir renk getireceğimize inanıyoruz. Tüm bu organizasyonları 59. kuruluş yıldönümümüze denk getirmenin haklı bir heyecanını da yaşıyoruz. Tüm İzmirli ve Egeli bilim adamlarını, okulları katılımcı olarak İTK'da görmek istiyoruz. Ayrıca Türkiye'nin dört bir yanından gelecek olan konuklarımızın konaklaması ve ağırlanması konusunda İzmirlilerin bize el uzatması, İzmir'in yeni bir etkinlik kazanması için önemli bir destek olacaktır. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ana sponsor olma konusunda söz verdi, Sayın Valimiz M. Cahit Kıraç ve İl Milli Eğitim Müdürümüz de tam destek veriyorlar. Bu işe inandık, en iyisini yapacağız" diye sözlerini noktaladı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 11:03:48
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 11:16:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?