26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Meclisin yolunu unuttular

Kritik kararlara imza atan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde şaşırtan bir istatistik ortaya çıktı: Dokuz ilçe belediye başkanından yedisi seçildikten bu yana yapılan toplantıların en az yarısına girmemiş


BİRLEŞİMİ KIRAN KIRANA
İZMİR’İN bugünü ve geleceğiyle ilgili kararlar alan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin “doğal üyesi” ilçe belediye başkanları devamsızlıklarıyla sınıfta kaldı. Metropoldeki 9 belediye başkanından 7’si, seçildikleri Nisan 2004’ten Temmuz 2008’e kadar yapılan toplantıların yarısından fazlasına katılmadı.

BİRBİRLERİNİ KORUDULAR
BELEDİYE Kanunu, özürsüz veya izinsiz, arka arkaya üç birleşime ya da bir yılda toplantıların yarısına katılmayanların üyeliğinin düşmesini öngörürken, bu hüküm hiç işletilmedi. Başkanların, Meclis Başkanlığı’na sunduğu kağıt üzerindeki mazeretler, farklı partilerden de olsa hep kabul edildi.

İşte meclisin en devamsızları

Büyükşehir Belediye Meclisi, 52 ayda tam 116 kez toplandı. Eski metropoldeki dokuz belediye başkanından yedisinin bu birleşimlerin yarısından fazlasına katılmadığı ortaya çıktı

İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si’nde, do­ğal üye sı­fa­tıy­la gö­rev ya­pan be­le­di­ye baş­kan­la­rı de­vam­sız­lık­la­rıy­la sı­nıf­ta kal­dı.
Eski met­ro­pol­de­ki dokuz il­çe be­le­di­ye baş­ka­nın­dan yedisi, se­çil­dik­le­ri 2004 Mart ayın­dan geç­ti­ğimiz aya ka­dar ya­pı­lan top­lan­tı­la­rın ya­rı­sın­dan faz­la­sı­na ka­tıl­ma­dı. AKP’li Bu­ca Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ce­mil Şe­boy, 116 top­lan­tı­dan 112’si­ne ka­tıl­ma­ya­rak en de­vam­sız baş­kan ün­va­nı­nı al­dı.


Mec­li­sin en de­vam­lı baş­ka­nı ise 107 top­lan­tı­ya katılan CHP’li Bor­no­va Be­le­di­ye Baş­ka­nı Sır­rı Ay­do­ğan ol­du.

Ken­te du­yar­sız­lık mı?
Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si’nde do­ğal üye olan il­çe be­le­di­ye baş­kan­la­rı­nın ken­tin ge­le­ce­ği­ne yön ve­ren ka­rar­la­rın alın­dı­ğı Mec­lis bir­le­şim­le­ri­ne ka­tı­lım­la­rıy­la il­gi­li de­vam çi­zel­ge­si ya­dır­gan­dı. Es­ki met­ro­pol ola­rak ad­lan­dı­rı­lan 9 il­çe­nin be­le­di­ye baş­kan­la­rı, de­vam­sız­lık­la­rıy­la, kent bü­tü­nüy­le il­gi­li ko­nu­la­ra du­yar­sız kal­ma­sı dik­kat çek­ti.
5393 Sa­yı­lı Be­le­di­ye Ka­nu­nu’na gö­re ma­ze­ret­siz ve­ya izin­siz 3 bir­le­şim üst üs­te ve­ya bir yıl için­de­ki bir­le­şim­le­rin ya­rı­sı­na ka­tıl­ma­yan­la­rın mec­lis üye­lik­le­ri­nin dü­şe­ce­ği hük­mü bu­lun­ma­sı­na kar­şın, ye­di be­le­di­ye baş­ka­nı­nın bir­le­şim­le­rin ya­rı­sın­dan faz­la­sı­na ka­tıl­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.


En de­vam­sız baş­kan ün­va­nı­nı, 116 bir­le­şi­min sa­de­ce 4’üne ka­tı­lan Ce­mil Şe­boy al­dı. Şe­boy’u sağ­lık so­run­la­rı ne­de­niy­le uzun sü­re te­da­vi gör­dü­ğü için top­lan­tı­la­ra ka­tı­la­ma­yan Çiğ­li Be­le­di­ye Baş­ka­nı En­sa­ri Bu­lut iz­le­di. Bu­lut, 116 bir­le­şim­den sa­de­ce 16’sı­na ka­tıl­dı. De­vam­sız­lar kür­sü­sü­nün üçün­cü ba­sa­ma­ğı­na ise 68 otu­ru­ma ka­tıl­ma­yan Kar­şı­ya­ka Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ce­vat Du­rak çık­tı.

Mazeretler kabul ediliyor
Dör­dün­cü sı­ra­da ise 66 top­lan­tı­ya gel­me­yen Ga­zi­emir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ad­nan Yük­sel yer al­dı.Nar­lı­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ab­dül Ba­tur 64, Ko­nak Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mu­zaf­fer Tun­cağ ise 62 top­lan­tı­da en ön sı­ra­da­ki yer­le­ri­ni boş bı­rak­tı. Gü­zel­bah­çe Be­le­di­ye Baş­ka­nı Er­tan Av­kı­ran 59 bir­le­şi­me ka­tıl­maz­ken, Bal­ço­va Be­le­di­ye Baş­ka­nı Meh­met Ali Çal­ka­ya 22, Bor­no­va Be­le­di­ye Baş­ka­nı Sır­rı Ay­do­ğan ise sa­de­ce 9 top­lan­tı­ya gel­me­di. Bü­yük­şe­hir Ble­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu ise 116 mec­lis bir­le­şi­mi­nin 92’si­ne ka­tıl­dı. Ko­ca­oğ­lu, yur­dı­şı ge­zi­le­ri, An­ka­ra’da bü­rok­ra­siy­le olan top­lan­tı­la­rı ne­de­niy­le 25 otu­ru­ma ka­tıl­ma­dı. Öte­yan­dan baş­kan­la­rın, ma­ze­ret ge­rek­çe­le­ri fark­lı par­ti­ler­den da ol­sa ka­bul edil­di.

Baş­kan­lar ne di­yor?
Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan: “En devamlı belediye başkanı olmama şaşırmadım. Mümkün olduğunca Meclislere gidiyorum. Çünkü, bu benim görevim. Herkes de elinden geldiği kadar, büyük bir mazereti olmadığı takdirde katılması gerek. Burada İzmir’in meselelerini konuşuyoruz. Sağlık, seyahat, önemli toplantılar dışında gidilmelidir. İlçe Belediye Meclislerine bile gitmeyen başkanlar var.”

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: “Kenti yönetmek, kentin önünü açmak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin görevidir. Önemli kararlar alınan Meclis toplantılarına gidiyorum. Katılmadığım toplantılarda ise ya kent dışında, ya da önemli bir toplantıda oluyorum. İzin alıyorum.”

Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy: “Ben Buca İlçe Belediye Meclisi’nde ilçemi ilgilendiren kararlarla ilgili gerekli tartışmaları yapıyorum. Daha sonra kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne onaya gönderiyorum. Aynı tartışmalara yeniden girmenin gereği ve anlamı yok.”

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak: “Karşıyaka’yı ilgilendiren yoğun konular
olmadığı zaman katılmıyorum. Bir de zaman zaman yer bulamıyoruz. Bu da sıkıntı yaratıyor. Katılmama nedenlerimden biri de budur. Ancak, önemli kararlarda, ihtiyaç olduğu zaman geliyoruz.”

‘Kay­tar­ma­nın fo­toğ­ra­fı’
Do­kuz Ey­lül Üni­ver­si­te­si İk­ti­sa­di İda­ri Bi­lim­ler Fa­kül­te­si Ka­mu Yö­ne­ti­mi Bö­lüm Baş­ka­nı ve Ye­rel Gün­dem 21 Yö­ne­ti­ci­si, Ye­rel Yö­ne­tim­ler üze­ri­ne araş­tır­ma ve ki­tap­la­rı bu­lu­nun Prof. Dr. Zer­rin Top­rak Ka­ra­man, il­çe be­le­di­ye baş­kan­la­rı­nın ye­rel si­ya­se­tin bi­çim­len­me­si­ne kat­kı ver­me­si, ken­te bü­tün ola­rak bak­ma­sı için mec­lis bir­le­şim­le­ri­ne gel­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ka­ra­man, her­ke­sin ken­di il­çe­si­ne bak­ma­sı, bir­bir­le­ri­nin işi­ne ka­rış­ma­ma­sı gi­bi bir du­ru­mun uy­gun ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, eğer böy­le bir uy­gu­la­ma ola­cak­sa Lon­dra’da ol­du­ğu gi­bi Bü­yük­şe­hir’e gi­de­cek üye­le­rin se­çi­mi­nin de halk ta­ra­fın­dan be­lir­le­ne­ce­ği baş­ka bir sis­te­min iş­le­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ka­ra­man, bu de­vam­sız­lık­lar­la sis­te­min doğ­ru iş­le­me­ye­ce­ği­ni be­lir­te­rek bu­nun kay­ta­rıl­dı­ğı­nın bir gös­ter­ge­si ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 12:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?