9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Meryemana Evi Papa ziyaretine hazır

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benedikt'in ziyaret ederek ”hacı” olacağı ve 500 katoliğin katılacağı ayini yöneteceği İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Meryemana Evi'nde son hazırlıklar yapılıyor.


Meryemana Evi kilisesinin rahibi ve görevli rahibeler tüm detayları tek tek gözden geçirirken Jandarma Komando Özel Operasyon Tabur Komutanlığı Bomba Arama Ekibi'ne bağlı görevliler ve bomba arama köpeği “Raks” çevreyi, ayine katılacakların oturacakları banklar ve özellikle Papa'nın ayin sırasında oturacağı koltuğu tekrar tekrar aradı.

Papa'nın ziyareti ve ayin için Meryemana Evi'nin bahçesindeki alana banklar yerleştirilirken, Papa'nın burada bulunanlara hitap edeceği kürsü, hazırlanan masanın çevresi, bahçe ve ayin bölümünü ayırmak için kullanılan metal paravanların üzerleri beyaz ve sarı renkli kurdele ve çiçeklerle süslendi. Rahibeler dua alanında bulunan masanın üzerine beyaz mumlar yerleştirirken, kullanılacak beyaz örtünün son ütüsünü masanın üzerine serili durumda gerçekleştirdiler.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Güvenlik birimleri sadece Meryemana Evi'nde değil Selçuk ilçesinin tamamında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Güzergah boyunca tüm yollar boşaltıldı ve yol boyunca keskin nişancılar yerleştirildi. Ziyarette herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için İstihbarat, Terörle Mücadele ve Güvenlik şube müdürlüklerinden 500'ün üzerinde polisin görev alacağı belirtiliyor. Ayine katılacak davetliler ile ayini izlemek için belirlenen sınırlı sayıda basın mensubu Selçuk girişinde ilk kontrolden geçtikten sonra Efes Antik Kenti'nin kapısında araçlarından indirilip isim kontrolleri yapılıyor ve tahsis edilen özel araçlarla Meryemana Evi'nin alt avlusunda bulunan otoparkta hazırlanan alana getiriliyorlar. Papa'nın Meryemana ziyaretini izlemek için akredite olan 850 yerli ve yabancı basın mensubu, burada kendileri için hazırlanan alanda yalnızca Papa'nın araçtan inip Meryemana Evi'ne yöneleceği bir kaç dakikalık görüntüyü çekmeye çalışacaklar. Uluslararası 40 haber ajansının takip ettiği Papa için yerli yabancı çok sayıda basın kuruluşunun temsilcisi Selçuk'ta bulunuyor.

Ayin alanına girecek basın mensupları ve davetliler ise avlunun üst tarafında bulunan son kontrol noktasında yapılan yoğun güvenlik kontrolünün ardından özel bölüme alınıyorlar. Ayine katılacak olan Katolik davetliler, ellerinde Papa'nın resimleri ve Türk Bayrağı ile ilahiler söyleyerek ayin alanına doğru gelmeye başladılar. Sabah saatlerinde ilk olarak “Neokatekümena Cemaatleri” İstanbul temsilcileri ilahiler söyleyerek alana geldi.

NOTLAR

Papa 16'ncı Benedikt, göreve geldiği Nisan 2005'ten bu yana bir Müslüman ülkeye yaptığı ilk ziyaretinde Türkiye'de bulunan 500 Katoliğin davet edildiği ayini yönetecek.

Dünya genelinde 1,2 milyar olduğu tahmin edilen Katoliklerin ruhani lideri olmasının yanı sıra yaklaşık 900 kişilik nüfusa sahip, görevlerini babalarından devralan 80 İsviçreli muhafızın “ordusunu” oluşturduğu Vatikan Devleti'nin de Başkanı olan Papa, Meryemana Evi'ni ziyaret ederek, hacı olan 3. Papa olacak. Daha önce 1967 yılında Papa 6. Paul, 1979 yılında da Papa 2. Jean Paul Meryemana Evi'ni gezerek buraya verdikleri önemi göstermişler ve hacı olmuşlardı.

MERYEMANA EVİ

Hristiyanlar için bugün önemli bir kutsal mekan olarak kabul edilen Meryemana Evi, 1961 yılında Papa 23. Jean'ın burayı kesin olarak hac yeri ilan etmesiyle Vatikan tarafından de resmen tanındı. Meryemana Evi, yaşamı boyunca Anadolu'ya hiç gelmemiş olan Alman rahibe Katherina Emmerich'in gördüğü rüyayı araştıran Lazarist rahipler tarafından bulundu. 

1891 yılında İzmir Kolej Müdürü olan Larazist rahip Eugene Poulin bu dindar rahibenin kendisine yazdıklarının ne derece doğru olduğunu anlamak amacıyla bir grup rahibi Efes'in güneyindeki dağlarda araştırma yapmakla görevlendirdi. 

Rahipler araştırmaları sonucunda bugün Meryemana Evi'nin bulunduğu yerde, evin kalıntılarına ulaştılar. Olayın bütün dünyanın dikkatini çekmesi üzerine din araştırmacıları, evin katılıntıları üzerinde araştırmalar yaparken, evin birinci yüzyıldan kalma olduğu da bilimsel olarak kanıtlandı.

İzmir Başpiskoposu Monsenyör Timoni, 1892 yılında burada din törenlerinin yapılmasına izin verirken, Papa 23. Jean 1961 yılında Meryemana Evi üzerinde artık çok az kalmış olan tartışmaları da durdurdu ve burasını kesin olarak hac yeri ilan etti.
a.a
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 10:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?