4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Metronun temelinde iktidar muhalefet el ele

İzmir’in işleyen tek metrosu Bornova-Üçyol hattını Üçkuyular Fahrettin Altay Meydanı’na kadar uzatacak ek hattın temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katıldığı törenle atıldı. Törende konuşan Bakan Yıldırım, Avrupa ülkelerinin büyükşehirlerdeki ulaşım altyapısı sorununu bundan 100 yıl önce çözmelerine rağmen Türkiye’nin bu projeleri yeni tamamladığını ifade ederek, "Yapılanlar İzmir ve ülkemiz içindir" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, İzmir’de iktidar ve muhalefete mensup belediyenin güzel çalışmalar sergilendiğini belirtti.

Metro ek hattının temel atma töreni, Konak İlçesi Üçkuyular semtindeki Fahrettin Altay Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP İzmir milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı metropol belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde trafiğin çok büyük bir sorun olduğunu ifade ederek, "Bu sorunu Avrupa ülkeleri 100 yıl önce çözmüş. Ancak biz bunları yeni yeni tamamlıyoruz. Metro hattının tamamlanmasıyla yolcu kapasitesi üç katına çıkacak" dedi.

Üç önemli projenin müjdesini de veren Bakan Yıldırım, "Aliağa-Menderes demiryolu hattının, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Demiryolları İşletmesi ortak işletmeciliğini öngören YPK kararı alındı. Bunu da buradan müjdeliyorum. Yakında onun da temel atma törenini hep beraber yapacağız. Yapılanlar İzmir ve ülkemiz içindir. 2 yıl içinde Ege’nin en önemli transfer merkezlerinden biri olarak Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminalinin yapımına da, 120 milyon Euro’luk payla yap-işlet-devret uygulamasıyla başlıyoruz. 2007 yılında hizmete girecek. Yaptığımız yatırımlarda yüzde 25 payı iletişim ve ulaşıma ayırıyoruz. İstihdamdaki payımız yüzde 12’ye ulaştı. Son 2.5 yılda ulaşım alanında yapılan yatırımlar, ülkemizin gelişmesinde ve enflasyonun aşağı çekilmesinde ciddi katkılar sağladı. İstanbul-Bandırma kombine feribot-demiryolu ve karayolu taşımacılığını da başlatıyoruz. Bandırma’dan İzmir’e ulaşacağız. Böylece İstanbul-İzmir arasındaki otoyol bu entegre sistemle 5.5 saate inecek" diye konuştu. Bakan Yıldırım, metronun İzmir’e hayırlı olmasını diledi.

"İZMİR’DE İKTİDAR-MUHALEFET İYİ ÇALIŞIYOR"

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir’in en temel sorununun ulaşım olduğunu vurguladı. Baykal, bu sorunun çözümü doğrultusunda başarılı projeler yapıldığını ifade ederek, "Kentlerde nüfus hızla artarken yollardaki ulaşım olanakları o kadar artmıyor. Bunun sonucunda darboğazlar ortaya çıkıyor. Büyük kentlerde yaşam içinden çıkılmaz hale geliyor. İzmir’de parça parça tamamlanan bir projenin ikinci aşamasını harekete geçiriyoruz. Böylece doğu-batı aksı üzerinde bağlantı tam kurulmuş olacak. Ayrıca kuzey-güney bağlantısı da önemli bir konudur. Bunun için de Büyükşehir ve Ulaştırma Bakanlığı ve Demiryolları bir protokol imzaladı. Bu konuda da Aliağa-Menderes bağlantısı için sonbaharda tekrar biraraya geleceğiz. Muhalefet ve iktidar burada birlikte hareket ediyor. Bugün Kayseri’den dünyanın her yerine uçuşlar varken, İzmir’den Almanya’ya bile zor uçuyorsunuz. Bu projeler tamamlanınca, İzmir Türkiye’nin lokomotifi olacaktır" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Üçyol’dan sonra 5.5 km uzanacak olan hatta 6 istasyon inşa edileceğini ve böylece doğu-batı yönünde metro güzergahının 17 km’ye ulaşacağını belirterek, "Bornova’dan Üçkuyular’a 27 dakikada ulaşım olacak. Bu proje belediyemizin öz kaynaklarıyla 91 trilyona mal olacaktır. İlk 6 ayda yolcu kapasitesi 16 bine, sonra 180 bine ulaşacaktır" dedi.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da, hattın bitirilmesiyle birlikte 17 km’lik hattın tamamlanacağını kaydederek, "Vatandaşlarımız hızlı ve güvenli seyahat etme imkanına kavuşacak. Böyle bir kentin valisi olmaktan gurur duyuyorum. İzmir’in bütün sorunlarının üstesinden geleceğiz. Bunun için ant içtik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 15:29:21
Güncelleme :10 Haziran 2005 Cuma 14:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?