26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Metropolis turizme kazandırılacak

İzmir’in Torbalı İlçesi’nde 1992’den bu yana devam eden Metropolis Antik Kenti kazılarının sponsorluğunu Sabancı Vakfı devraldı. Vakıf, antik kentin ziyarete açılabilmesi için çaba göstereceğini açıkladı. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu "Ülkemiz turizmine, Torbalı’ya, Yeniköy ve Özbey köylerine ekonomik artı değer katmasını dilediğimiz Metropolis’in ziyarete açılabilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Metropolis’teki kazı çalışmaları 15 yıldır Philip Morris/Sabancı’nın sponsorluğunda yürütülüyordu. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında 2008 kazılarını sürdüren ekip antik kentteki yaşam hakkında bilgi almak üzere, evler ve caddeler üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca beş ayrı noktada sondaj çalışmaları yapılıyor.

Yeniköy ve Özbey köyleri arasında kalan Metropolis’teki kazıların yönetimini ise Metropolisi Sevenler Derneği (MESEDER) yürütüyor. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Amirak, antik kentin Neolitik Çağ’dan Osmanlı’ya uzanan tarihini inceleyen kazı ekiplerinin çıkarttığı yazıt, heykel, sikke, cam ve seramik objelerin İzmir Arkeoloji ve Efes Müzesi’nde sergilendiğini söyledi.

Kazı başkanı Yrd. Doç.Dr. Serdar Aybek de, bu yılın kazılarında duvarlarında renkli freskolar bulunan Roma yapılarının acilen ortaya çıkarılması ve korunma altına alınması için çaba gösterdiklerini söyledi. "Buradaki yamaç yerleşimi dönem, konum, kullanım ve plan organizasyonu bakımından Efes Yamaç Evleri’yle büyük benzerlikler gösteriyor" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 13:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?