26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

MHP'li vekilden Uzakdoğu modeli

Milletvekili Tanrıkulu, “Türkiye’nin yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı var” dedi. Japonya, Güney Kore ve Tayvan’ın uyguladığı modeli önerdi

MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye’nin yeni bir sanayi hamlesine ve stratejisine ihtiyacı olduğunu söyledi.


MHP milletvekili Tanrıkulu, ülke ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini, ekonomi yönetiminin yapısal reformları tamamlamayarak gerekli önlemleri alınmadığını öne sürdü.

Dümeni olmayan bir tekne
Hazırlayacağı raporun partisinin ekonomi programına ekleneceğini ifade eden MHP İzmir Milletvekili Tanrıkulu, “İktidarda bulunduğumuz kriz yıllarında finansal kaynaklı ekonomik krizlerle uğraştık. Daha çok parasal tedbirler üzerinde durduk. Sosyal tedbirleri uygulamaya ise koalisyon hükümetinin ömrü yetmedi. Ülkemiz son 6 yıldır dünyadan gelen rüzgarlarla yelkenleri şişirdi. Rehavet ortamı yaratılıp, yapısal reformlar için adım atıldı. Bugün dümeni olmayan bir teknenin içindeyiz. Bizi limana götürecek rotayı ve yönümüzü kaybettik. Üretim, yatırım ve ihracat yapan, eli taşın altında olan firmalarla Türkiye’yi nasıl omuzlayıp götüreceğimizi tartışmak zorundayız” dedi.

Bu modele geçmek zorundayız
Reel Sektör Odaklı Kalkınma Raporu’nda kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler paketine yer verdiğini altını çizen Tanrıkulu, ilk yapılması gerekenin kurların üzerindeki baskının kaldırılması olduğunu söyledi.


Tanrıkulu, düşük seviyelerde seyreden döviz kurunun ihracatçının rekabet gücünü azaltırken, ithalatı artırdığını belirterek, çeşitli gümrük düzenlemeleri ve tarife dışı engellerle ithalatın sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, “Bu model yeni değil. Amerika’yi yeniden keşfetmeye gerek yok. Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkeleri bu modelle başarıya ulaştı. Türkiye’nin belirli bir süre rekabet edebileceği ürünlerin ihracatına yönelip kendine ivme ve döviz kazandırması gerekiyor. Sonra dışarıdan alınan ürünler, ülke içinde üretilmeli. Cari açığı hızla artan Türkiye, bu modele geçmek zorunda” diye konuştu.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 10:25:41
Güncelleme :16 Ağustos 2008 Cumartesi 10:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?