9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Migrende yüzde 30 artış

Günümüzde zorlaşan hayat koşulları stresin de artmasına neden oluyor. Bu da birçok rahatsızlığın görülme oranında dünya genelinde artışlar meydana getiriyor. Bu rahatsızlıkların en başında migren geliyor. Şiddetli bir baş ağrısından öte öldürücü olabilen bir hastalık olan migren, ciddi bir sağlık sorunu. Bu nedenle migren, baş ağrıları arasında en çok doktora başvurma nedenini oluşturuyor. 

Özel hayatın yanı sıra iş hayatını da etkileyen migreni Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yegül şöyle tanımladı: "Migren başın yarısında ortaya çıkan, zorlayıcı, bulantı ve bazen kusmanın eşlik ettiği, hastanın kokulara, seslere ve ışığa karşı rahatsızlık duyduğu bir hastalıktır." dedi. 

HER BAŞ AĞRISI MİGREN OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ 

Prof. Dr. Yegün, baş ağrısı çeken kişilerin bir tek ağrıyı migren olarak tanımlamamaları gerektiğini, bu ağrıya başak bulgular eşlik etmesi durumunda ağrının süresine bakarak migren teşhisinin konulabileceğini belirtti. Migreni olan kişinin ağrıyı kafası patlayacakmış, mengeneye sıkıştırılıyormş ya da gözü yerinden çıkacakmış gibi hissettiğini söyledi. Prof. Dr. Yegün, stres, aşırı sıcak ve soğuğun yanı sıra bazı besin maddelerinin de migreni arttırabileceğinin altını çizdi. Özellikle bu besin maddeleri arasında beyaz peynir, salam, sosis, çikolata ve alkollü içeceklerin bulunduğunu ancak bu besinlerin herkeste aynı etkiyi yaratmadığını söyledi. Kişinin deneme yanılma yoluyla kendisine dokunan besin maddelerini bulup bu besinlerin tüketimine dikkat etmesinin önemini vurguladı. 

ŞİDDETİNİ AZALTMADA İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIR 

Antidepresan ilaçlar, birtakım kalp ilaçları, kalsiyum, kanal blokörleri, antiepileptik ilaçlar migrenin sıklık ve şiddetini azaltmada kullanılmakta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yegün, bu ilaçların kullanılmasının kişide kalıcı etkiler yaratmadığını, bu ilaçlar kullanıldığı zaman da kişinin başını ağrıyacağını belirterek şunları söyledi:" Bir hasta ayda beş defa migren nöbeti geçiriyorsa bu ilaç tedavisiyle başı ayda bir ya da iki defa ağrıyacak ama bunun şiddeti hastayı o gün çalışamaz duruma getirmeyecek"dedi. Prof. Dr. Yegün, bu sayının Dünya Baş Ağrıları Derneği'nin son kriterlerine göre yüzde 30 arttığını söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2006 Salı 12:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?