8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Milyon dolarlara direniyorlar

Kurdukları internet sitesi ile üniversiteye hazırlanan  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Barış Sözen ve Umut Dilli, Türkiye'de sponsor bulmakta zorlanırken, ABD'li firmalar işbirliği yapmak için sıraya girdi. İdealist öğrenciler Sözen ve Dilli, parasız eğitim uğruna milyon dolara ulaşan tekliflere direniyor.

Öğrencilerden Barış Sözen, “Dershane sanal, başarı gerçek” sloganıyla yola çıkarak, yaklaşık bir yıl önce açtıkları (www.dersizle.com) sitesini ziyaret edenlerin sayısının 600 bini geçmesi üzerine, internet sitelerinin Amerikalı şirketlerin ilgisini çektiğini kaydetti.

Sözen, Amerikalı iki yazılım şirketinin, bünyelerinde bulunan Türk mühendisler aracılığıyla kendilerine ulaştığını belirterek, merkezi San Diego'da bulunan Software Industry Council ve Kaliforniya'da Silikon Vadisinde çalışmalarını sürdüren Association Of Software Enterpraise şirketlerinin, sitenin paralı hale getirilmesi için kendilerine “servet” teklif ettiğini söyledi.

“Sponsor olmaları için Türkiye'de elektronik postayla, telefonla, faksla ulaşmadığımız büyük firma kalmadı. Hiçbiri dönüp bizimle ilgilenmedi bile” diyen Sözen, siteyi paralı yapmamak için direndiklerini belirtti. Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir Ticaret Odası ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de yardım için müracaat ettik, ancak olumsuz cevap aldık. Büyükşehir Belediyesi de, Ticaret Odası da, öğrencilere burs veriyor. Bizim sitemiz de, maddi imkansızlık nedeniyle dershanelere gidemeyen öğrencilere yönelik bir site. Her iki kurum da bu siteye katkı sağlasalar, bize değil, maddi durumu yetersiz öğrencilere destek olacaklar. Biz bir ideal uğruna, sitemizi paralı hale getirmemek için uğraş verirken, bu kurumlardan hiçbir destek göremedik.”

“AYDA 1000 YTL GİDERİ KARŞILAYAMIYORUZ”

Sponsor aramalarındaki sebebin para kazanmak olmadığının altını çizen Barış Sözen, sponsorlar vasıtasıyla, daha profesyonel öğretmenlerle çalışmak, daha güzel mekanlarda ve daha güzel kameralarla dersleri çekip ücretsiz yayınlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Sözen, sitenin aylık 1000 YTL masrafının olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Biz paralı eğitim vermek istemiyoruz. Paralı eğitim verecek olduktan sonra, zaten dershanelerde paralı ve canlı olarak eğitim alıyorlar. Bir süre daha direneceğiz, parasız eğitim verebilmek için. Ancak, masrafları karşılayamaz hale gelirsek, ya kapatacağız ya da Amerikalı şirketlerin teklifini kabul etmek zorunda kalacağız. Biz de üniversite öğrencisiyiz. Bu gideri uzun süre karşılamamız mümkün değil. Bir süredir bulduğumuz bir sponsor ve harçlıklarımızla giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz.”

Kurulduğu andan itibaren sitenin büyük bir talep gördüğünü anlatan Sözen, 2006 Aralık ayı itibariyle ziyaretçi sayılarının 600 bini, sayfa görünümünün ise 15 milyonu aştığını, bu rakamın internet dünyasında büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

İNTERNET SİTESİNİN DOĞUŞU

Siteyi kurmadan öncede, üniversiteye hazırlanan öğrencilere evlerinde ücretsiz dersler verdiklerini ifade eden Sözen, sitenin doğuş aşamasını şöyle anlattı:

“2005 yılı Ağustos ayında böyle bir fikir doğdu. Siteyi kurmadan önce de, çevremizdeki fakir ailelerin çocuklarına evlerinde ücretsiz ders veriyorduk. Çok fazla talep gelmeye başlayınca, internet üzerinden ders takip edebilecekleri bir site kurmaya karar verdik. Siteyi kurduğumuzda, dersleri videoya çekecek kameramız bile yoktu. Bir kişi bize kamerasını ödünç verdi. O kamera ile dersleri çekmeye başladık. 77 video çektikten sonra, ders videolarını internet sitesinde yayına verdik. 2006 yılı Aralık ayı itibariyle ders videosu sayısı 260'a yükseldi.”

Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin site için ücretsiz ders anlattığını dile getiren Barış Sözen, ”Ben, diğer arkadaşım Ümit Dilli ve öteki arkadaşlar, hep birlikte ücretsiz olarak ders anlatıyoruz. Yerimiz olmadığı için dersleri, bazen kendi evlerimizde, bazen arkadaşların evlerinde, bazen de tatil günlerinde bürolarda çektik” diye konuştu.

“(KUAFÖRLÜK DERSİ YAYINLAYIN) DİYEN BİLE VAR”

Sitede ayrıca bir de forum sayfası olduğunu belirten Sözen, öğrencilerin, çözemedikleri soruları bu foruma gönderdiklerini, daha sonra öğretmenler ve diğer öğrenciler tarafından çözülen soruların yine aynı forumda yayınlanarak çözülemeyen bir sorunun tüm öğrenciler tarafından öğrenilmesini sağladıklarını söyledi.

Türkiye'nin birçok yerinden elektronik posta gönderen kişilerin, ücretsiz, KPSS, DGS, Lisans Üstü Eğitim ve Açıköğretim dersleri verilmesini talep ettiğini belirten Sözen, “(Hatta kuaförlük dersi, bağlama dersi koyun) diyenler bile var. Bu dersleri de videoya çekip yayınlamak istiyoruz. Ancak imkanımız yok. Şu anda sadece ÖSS ve bilgisayar dersleri veriyoruz” dedi.

a.a
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 11:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?