5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Minik öğrencilere 'Çevre bilinci' öğretiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde pilot ilçelerde başlatılan geri dönüşebilir atıkların toplanması uygulamasına ilişkin okullarda eğitim ve bilinçlendirme çalışması başlatıldı. Öğrencilere yönelik eğitimlerin ilki Konak İlçesi'ndeki Cemil Midilli İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirildi.

Cemil Midilli İlköğretim Okulu'nda, geri dönüşebilir atıkların toplanmasıyla ilgili öğrencilere bilgi veren Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Projeler Koordinatörü Cezmi Neyim, öğrencilere, kağıt-cam-plastik ve teneke kutu gibi ambalajların evlerde ayrı poşetlerde biriktirilmesi ile çevrenin daha az kirleneceğini anlattı. Çöplerin düzensiz toplanması nedeniyle çevreye verilen zararları da anlatan Neyim, "Yalnızca kağıt üretimi için ülkemizde her yıl 40 milyon ağaç kesiliyor. Eğer kağıt ambalajları ayrı toplayarak geri kazanımını sağlarsak, hem doğayı daha az tahrip etmiş oluruz, hem de daha az ağaç kesilmesini sağlarız" diye konuştu. Ambalajların çöp olmadığını vurgulayan Neyim, öğrencilere, yılbaşından itibaren okullara geri dönüşebilir atıkların ayrı toplanması için çöp konteynırları konacağını, kağıt-cam gibi atıkları bunların içine atmalarını istedi.

İzmir'de kişi başına günde 1.3 kilogram dolayında atık üretildiğini belirten Neyim, "Geri dönüşümü olan çöplerin ayrı toplanmasıyla bunun yüzde 30'u doğaya atılmamış olacak. Çevre korunacak, Türkiye ekonomisi kazanacak, çöp toplama alanının da ömrü uzayacak" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Yıldız Sezgin ise, "Ambalaj çöp değildir" diyerek tüm İzmirliler'i projeye destek vermeye çağırdı. İzmir'de günde 2 bin 300 ton çöp toplandığını belirten Sezgin, şunları söyledi:

"İlçe belediyeler ve ÇEVKO ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje sayesinde yalnızca kentimizde yılda 144 bin ton geri dönüşebilir atığın doğaya atılmasının önüne geçmiş olacağız. Bu atıklar ekonomiye kazandırılmış olacak. Ama en önemlisi de çöp toplama maliyeti düşecek, çöp depolama alanlarımızın ömrü uzayacak."

Ambalaj Atıkları Yönetmeliği'nin yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacağını kaydeden Sezgin, "Biz, yönetmeliğin uygulaması başlamadan önce Karşıyaka, Bornova ve Konak'ta belirlediğimiz pilot bölgelerde atıkları ayrı toplamaya başladık. Yılbaşından itibaren de tüm kente yaygınlaştırılacak. İzmirliler şunu bilsinler ki, geri dönüşebilir atıkların ayrı toplanması bir kampanya değil, yasal bir zorunluluk ve cezai yaptırımı da var. Tüm İzmirliler'i bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum" diye konuştu. Seçilen pilot bölgeler ise şunlar:

"Karşıyaka Pilot Bölgesi: Atakent Anadolu Lisesi, Süleyman Demirel Lisesi, Mavişehir İlköğretim Okulu, Atakent İlköğretim Okulu, Emlak Bankası İlköğretim Okulu.

Bornova Pilot Bölgesi: Hattaroğlu İlköğretim Okulu, Çamkıran İlköğretim Okulu, Ömer Özkan İlköğretim Okulu, Nedret İlhan Kertenci İlköğretim Okulu, Merkez İlköğretim Okulu, Mustafa Kemal Lisesi.

Konak Pilot Bölgesi: Esentepe Öğretmenler ve Şeker Mevhibe İlköğretim Okulu, İnönü Lisesi, S. Tezcan İlköğretim Okulu, R. Özmenoğlu İlköğretim Okulu."

izmir
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 16:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?