9
Mayıs
2025
Cuma
İZMİR

Modern çağın Çalıkuşu

Fen ve teknoloji öğretmeni Arzu İlter, laboratuvarı ve laboratuvar malzemeleri olmayan okulu, İzmir’de projeleriyle tanınan bir okul haline dönüştürdü. Okulun kıt imkanlarıyla yapılan projeler, çeşitli yarışmalarda başarılar kazandı 


Laboratuvarı ve laboratuvar malzemesi olmayan okulda görev yapan 6 yıllık öğretmen Arzu İlter, Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanı "Çalıkuşu"ndaki Feride öğretmen gibi, özel çabasıyla öğrencilere proje kültürünü aşıladı ve okul, İzmir’de ürettiği başarılı projeleriyle tanınmaya başladı.

Buca Tütün İhracatçıları Birliği İlköğretim Okulunda Fen ve Teknoloji Öğretmeni olarak görev yapan İlter, 2006-2007 eğitim öğretim yılında geldiği okulda bugüne kadar 80 civarında proje ürettiklerini, bu projelerle çeşitli yarışmalarında başarılar elde ettiklerini söyledi.

Okula ilk geldiği dönem, okulun laboratuvar ve laboratuvar çalışmalarında kullanılacak malzemelerin olmadığını öğrendiğini belirten İlter, öğrencilerde de proje ve proje geliştirme konusunda bilgi sahibi olmadığını gördüğünü ifade etti.

Daha önce görev yaptığı okulda hazırladıkları projeleri öğrencilere tanıtarak, onlara proje geliştirmeye yönelik bilgiler verdiğini kaydeden İlter şöyle devam etti:

"Öğrencileri proje için motive etmeye çalıştım. Onlarla ’Ne yapabiliriz’i konuştuk. Çok fazla imkanımız yok, eldeki imkanlardan ne üretebiliriz diye düşündük. Gerekli malzemeler ve ortam olmadığından kimya ve fizik deneyleri yapamayacağımızı fark ettik. Okuldaki öğrenciler de maddi durumları çok iyi olan ailelerden gelmediği için kısıtlı imkanları kullanmaya çalıştık."



OKUL PROJELERİYLE TANINMAYA BAŞLADI



Okulda iki yıldır görev yapan İlter, öğrencileriyle yaklaşık 80 proje geliştirdi. Geliştirilen projelerden bazıları TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yapılan "Bu Benim Eserim" proje yarışmalarında bölge finallerine seçildi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Eğitim-Bilim olimpiyatlarında sergilenmeye değer bulundu.

İlter ve öğrencilerinin projelerinden "Benim Böcek İlacım" 2007 yılında düzenlenen "Bu Benim Eserim" proje yarışmasında bölge finaline kalırken, "Ayva Çekirdeği ile Güzellik" projesi de bu yıl yapılan "Bu Benim Eserim" proje yarışmasında bölge finaline seçildi. Okulun "Temiz Su Eldesi" ve "Sahte Paraya Son" projeleri ise 4. Eğitim Bilim Olimpiyatı’nda binlerce proje arasından sergilenmeye değer bulundu. 5. Eğitim Bilim Olimpiyatı’nda ise "Çağımızın Buzdolabı" ve "Sütü Sevmeyen Dereotu Yesin" projeleri sergilendi.

Okul son iki yıldır da Buca Eğitim Bilim Şenliği’nde "En Bilimsel Stand" ödülü aldı.



"PROJE ÜRETMEK HAYALDİ"



Okula ilk geldiği dönemde öğrencilerin bir şeyler üretmekten uzak olduğunu ifade eden İlter "O dönemde öğrencilerim için proje üretmek hayaldi. Artık yarışmalarda dereceye giremeyince hayal kırıklığı yaşıyorlar. Şimdi sohbetlerinde projeler hakkında konuşuyorlar. Proje yapmak için birbirleriyle yarışıyorlar ve Fen ve Teknoloji dersini çok seviyorlar, ben de çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

İlter, gerekli ortam ve malzeme olduğunda projelerinin nitelik ve niceliğinin artacağına inandığını söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 09:53:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?