27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

'Mustafa'ya itiraz var

Gazeteci yazar Vecdi Altay, Can Dündar'ın yönetmenliğini yaptığı 'Mustafa' belgeselini gerçekleri yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Filmin "Beni Hatırlayınız" sözü ile tanıtıldığını belirten Altay, "Atatürk'ün 'Beni Hatırlayınız' şeklinde bir vasiyeti kesinlikle yoktur" dedi.


Mustafa belgeselinde kullanılan ve Atatürk'ün vasiyeti gibi gösterilen "Beni Hatırlayınız" sözünün Mustafa Kemal Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'na yazdığı ancak hiç okumadığı bir bölüm olduğunu ifade eden Vecdi Altay, "Beni Hatırlayınız" sözünün Atatürk'ün Özel Kalem Müdürü ricasıyla 10. Yıl Nutku'ndan çıkarıldığını dile getirdi. Atatürk'ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı "Beni Hatırlayınız" sözünün resmi belgelerde üstünün çizildiği ve hiç okunmadığını anlatan Vecdi Altay, şöyle konuştu: "Atatürk'ün resmi kayıtlara göre böyle bir vasiyeti yok. 'Beni Hatırlayınız' sözü Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nu yazarken kullandığı bir sözdür ve Özel Kalem Müdürü Refik Baydur'un ricasıyla nutuktan çıkarılmıştır. Film hiç olmayan bir vasiyet üzerinden tanıtılmaya çalışılmıştır."


Kendisinin de beş yıl önce "Beni Hatırlayınız" isimli bir kitap yazdığını ve bu durumu beş yıl önce kendi kitabında dile getirdiğini ifade eden Altay, filmde yer alan bazı sahne ve ifadelerin de Türk toplumuna pek uygun düşmediğini söyledi. Atatürk'ün sürekli sigara ve içki içen bir kişi olarak gösterildiğini ve yalnızlığına dikkat çekildiğini belirten Altay, Can Dündar'ı Atatürk'le ilgili bir ilki gerçekleştirerek belgesel filmini çektiği için de tebrik etti.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 10:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?