8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Müzeler Allah'a emanet

İzmir Arkeoloji Müzesi'nden 146 parça tarihi eserin çalındığı ortaya çıktı. Bir soruşturma kapsamında İzmir Arkeoloji Müzesi'ne giden Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, envanter kayıtlarını çıkarttırarak, müzedeki eserlerin sayımını yaptı.

Sayım sırasında, müzenin laboratuvar bölümündeki iki sandık içinde, çok sayıda eserin bulunduğunu fark eden müfettişler, bunların da tek tek dökümünü yaparak müze envanteriyle karşılaştırdı.

Pers, Helenistik, Klasik, Roma, İslami, Beylikler, erken Osmanlı gibi çeşitli dönemlere ait 146 parça sikkeden oluşan tarihi eserler ile Meryemana, Herakles, Afrodit gibi heykelciklerin de aralarında bulunduğu çok sayıda heykel, heykel başları ve figürlerin de orijinallerinin mulajları olduğu tespit edildi.

Envanter de çıkmadı

İncelemede, eserlerin hiçbirinin envanter kayıtlarında yer almadığı, kime ait oldukları veya müzeye giriş kayıtlarının olmadığı ve müze müdürlüğü tarafından da bilinmediği tespit edildi.

Müfettişlerin konuyla ilgili bilgisine başvurdukları laboratuvarda görev yapan arkeologlar M.K. ve S.Ö, eserlerin, İzmir Ticaret Odası Tarih Müzesi'nin koleksiyonuna kaydetmek için teslim alındığını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün eserlerle ilgili bilgisine başvurduğu İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Adnan Yıldırım, İzmir Ticaret Tarih Müzesi için İzmir Müze Müdürlüğü'nden 2003-2004 yılları arasında bilimsel ve teknik olarak destek aldıklarını, fakat 2004 yılından bu yana herhangi bir temasta bulunmadıklarını, söz konusu eserlerle de bir ilgileri olmadığını bildirdi.

Suç duyurusunda bulunuldu

Bu gelişme üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçeyle suç duyurusunda bulunarak, görevli arkeologlar M.K. ve S.Ö'nün, eserleri yasadışı yollardan temin ettiklerinin anlaşıldığını belirtip, arkeologlar hakkında gerekli işlemin yapılmasını istedi.

Muğla'da kaçak kazı operasyonu

Bu arada Muğla'nın Milas ilçesinde, kaçak kazı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında eski bir milletvekili, öğretmen ve gazetecinin de bulunduğu dokuz kişi tutuklandı.

Bir ihbarı değerlendiren Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Milas - Kıyıkışlacık'ta bulunan bir çiftlikte, kaçak kazı yapıldığını tespit etti.
Çiftlikte, uzun süreden beri bir araya geldikleri öğrenilen kişilerin, bölgedeki mezar ve höyüklerde, kepçeyle kazı yaptıkları belirlendi.

Çiftliğe yapılan operasyonda, aralarında eski Muğla milletvekili Mehmet Umur Akarca, gazeteci İlban Atabalcı ile bir mimar ve emekli öğretmenin de bulunduğu dokuz kişi gözaltına alındı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Çiftlikte, Roma dönemine ait mezarlar, tarihi eserler ile tabanca, ve TBMM serbest giriş kartı bulundu.

aa/cnn türk
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2006 Perşembe 12:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?