19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Müzik bedene de iyi gelecek

İzmir'de bulunan Balçova Termal Tesislerinde, kaplıca kür tedavisi kapsamında Türk Müziği ile tedaviyi içeren müzikoterapi uygulanacak.

Tesislerin Genel Müdürü Turabi Çelebi, Türk Müziği ile tedaviyi içeren müzikoterapi konusunda uzun zamandır araştırma yaptıklarını söyledi.

Balçova Termal Tesislerinde uygulanankür tedavileriyle müzikoterapide uygulanan tedavi konseptinin "çok yakın" olduğunu gördüklerini ifade eden Çelebi, müzikoterapideki "suiçi" ve "su dışı" egzersizlerin Türk Müziği eşliğinde yürütüldüğünü belirtti.

Türklerde çok eskiden de "müzikle tedavi kültürü" bulunduğuna dikkatiçeken Çelebi, "Özellikle 16. yüzyılda Osmanlı'da insanların müzikle yoğun şekilde tedavi edildiğini, bu konuda şifa evlerinin kurulduğunu biliyoruz. Müzikoterapinin bizce en önemli yanı Türklere özgü olması"dedi. Türk Müziği'nde 500 civarında makamın olduğunu, günümüzde bu makamlardan40 tanesinin uygulanabildiğini belirten Çelebi, tesislerde 15 makamlamüzikoterapi yapılacağını, terapiyi, konunun uzmanı Oruç Güvenç veekibinin uygulayacağını açıkladı. Çelebi, müzikoterapinin, Temmuz ayından itibaren özellikle yabancılara,kür tedavisi görenlere, kalışları süresince bir defa olmak üzere uygulayacaklarını söyledi.

"AMACIMIZ RUHEN VE BEDENEN TEDAVİ"

Turabi Çelebi, müzikoterapi ile amaçlarının "insanları ruhen vebedenen" tedavi etmek olduğunu vurguladı. Bilimsel araştırmalarda müzikoterapinin kanser vakalarından psikolojik rahatsızlıklara kadar pek çok konuda olumlu sonuçlar verdiğini bildiklerini söyleyen Çelebi, kaplıca kür tedavisine de yardımcı olacağına inandıklarını dile getirdi.Tesislere gelen Norveçliler üzerinde müzikoterapiyi denediklerini veolumlu sonuçlar elde ettiklerini dile getiren Çelebi, "Suyun müziği iletme kapasitesi havadan 7 kat daha yüksek. Bu bakımdan su içi egzersizlerimizi, müzikoterapi çok daha farklı bir boyuta götürecek. Müziğin psikolojik etkileri su dışı egzersizlerini de destekleyecek. İlkdenememiz yabancı misafirlerimiz tarafından çok beğenildi" dedi .Çelebi, müzikoterapi uygulamasının yanı sıra eski Türk Müziği çalgılarının yer aldığı bir sergi açmayı düşündüklerini, böylelikle Türk kültürünü tanıtmayı amaçladıklarını da bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 11:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?