8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Nikotin bantlarına dikkat!

Yapılan araştırmaya göre nikotin bantlarının sigarayı bırakmada tek başına yeterli olmadığı ve kişilerin psikolojik olarak da kendilerini hazırlamaları gerektiği belirtildi. 

Türkiye'de ve dünyada giderek yaygınlaşan sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidine, kalp krizine, diş eti hastalıklarına ve üst solunum yolları rahatsızlıklarına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanırken, bu zararlarından dolayı birçok hekim hastalarını sigarayı bırakmaları konusunda cesaretlendirmeye çalışıyor. 

Nikotin bantları ise, son yıllarda sigarayı bırakmada kullanılan tedavi çeşitleri içinde ön plana çıkıyor. Sigaranın içerdiği 4 bine yakın zararlı madde içinde bağımlılığa neden olan nikotine olan fiziksel ihtiyacı doyurmak için nikotin bantları alternatif oluşturuyor. 24 saat ve 16 saat salınımlı formları bulunan bantların ise, sigarayı bırakmada tek başına yeterli olmadığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre nikotin bantlarını kullanan kişilerin psikolojik olarak da kendilerini hazırlamaları gerekiyor. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Telli, nikotin bantlarının hekim tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Nikotin bantları reçetesiz satıldığı için kişiler kendi inisiyatifleriyle kullanabiliyorlar. Ancak bu şekilde bantlardan mucizevi sonuç bulamayan hastalarda, bantlara karşı negatif önyargı oluşabiliyor. Bu da tedaviyi olumsuz yönde etkiliyor. Yanlış ya da eksik bilgilendirme, hastayı ve tedaviyi zora sokuyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 12:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?