2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

Ödemiş baklası piyasaya çıktı

ÖDEMİŞ BAKLASI PİYASAYA ÇIKTI

Ödemiş’in lezzetiyle ünlü baklası 15 gün önce piyasaya çıkmasına karşın henüz üreticisinin yüzünü güldüremedi. Geçen yıl hastalık nedeniyle verimi düşen ve kilosu 2 liradan piyasası açılan Ödemiş baklasında kilo fiyatı bu yıl 1 lirayı aşamadı.

 80 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulan turfanda baklaya alıcı da henüz geçen yılki kadar rağbet göstermediği bildirildi.

Baklanın geçen yıl iyi para etmesi nedeniyle ilçeye bağlı Kaymakçı beldesinde tercih edilen ürün haline geldiğini belirten üreticilerden Süleyman Diker, “Ben hem üreticiyim hem de alım satım işi yapıyorum. Geçen yıl verim düşüktü, fiyat 2 lira idi. Bu yıl henüz yeni toplanmasına rağmen fiyat 1 lira civarında izliyor. Geçen yıla göre üretici memnun değil. Bu fiyat ancak durumu kurtarır. Alıcı da henüz istenen ilgiyi göstermiyor. Gelecek günlerde ne olacağını kestiremiyoruz” dedi. Elektrik ve mazotun üreticiye zaten darbe vurduğunu anlatan üreticilerden Mehmet Gürgen de “Verim düşük iken yükselen fiyatlar bu yıl yerlerde seyrediyor. Çoğu alıcı 80 kuruştan ürün alıyor. Kazandığımız da mazota, elektriğe ve işçiye gidiyor. Üretici en son üretemeyecek hale gelince mi bu sorunlar çözülecek? Bakla bu yıl bekleneni veremiyor” dedi. Bakladan umduğunu bulamayan üreticiler Nisan ayının ortalarından itibaren toplanmaya başlanan bezelyeye gözlerini çevirdiler. Kaymakçılı üretici Şaban Yurttagül de “Kaymakçı beldemizin vazgeçilmez ürünlerinden olan bakla fiyatları rekabet ortamının fazla olması ve sera baklalarının yaygın olmasına karşın onlarla rekabet edebilecek durumda. Fiyatlar 70-80 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Birinci kalite olanların fiyatları da 1 lirayı geçmiş durumda. Bu sene bakla ekimi ve rekolte fazla. Geçen sene fiyatlar yüksekti ama verim düşüklüğü yaşandı. Kaymakçı beldemiz Adana ile rekabet ediyor. Şu an dönümde 1 ile 1,5 ton verim almaktayız. Fiyatlar bana göre güzel, Şu an gidişatımız iyi ama önümüzdeki günlerde ne olur bilemeyiz” şeklinde konuştu.

ÖDEMİŞ BAKLASI PİYASAYA ÇIKTI
ÖDEMİŞ BAKLASI PİYASAYA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2011 Cumartesi 11:18:03
Güncelleme :16 Nisan 2011 Cumartesi 17:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?