19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Öğrencilere bedava sağlıklı su

Arsenikli su kriziyle boğuşan İzmir'de, 1 Eylül Pazartesi günü ilköğretime yeni başlayacak 50 bine yakın öğrenciyle, 8 Eylül'de dersbaşı yapacak yaklaşık 600 bin öğrencinin okullarında ne tür tedbirler alınacağı merak edilirken, Anfora Su Firması'nın sahibi Nazım Lalaşahin, anlamlı bir teklifle ortaya çıktı. Lalaşahin, “Biz bu çocukların anne babalarından para kazanıyoruz. Tüm öğrencilere ücretsiz, sağlıklı su vermeye hazırım. Suların öğrencilere ulaştırılması konusunda yetkililerin yardımını istiyorum” dedi.


İzmir, arıtma tesisleri devreye girinceye kadar arsenikli suya teslim olurken, yeni ders yılı öncesinde velilerin tedirginliği arttı. Özellikle daha okuma yazma bile öğrenmemiş anasınıfı ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileriyle, uyarıları dikkate almayacak, koşup oynayıp susuzluğunu okulun çeşmesinden karşılayacak çocukların sağlığının risk altında olacağını savunan veliler, bir an önce doğru, uygulanabilir önlemlerin alınmasını istiyor. Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda çalışmalarını sürdürürken, 4 yıldır damacana su sektöründe faaliyet gösteren Anfora Su Firması'nın sahibi Nazım Lalaşahin, okulların sağlıklı su ihtiyacını karşılama söze verdi.

Bu yıl biri anasınıfı, diğeri ilköğretim birinci sınıfa başlayacak iki kızı olduğunu belirten Lalaşahin, şöyle konuştu:
“DHA'nın okul çocuklarının arsenikli su içebileceği tehlikesine yönelik yayınlarını okuyunca önce kendi çocuklarım aklıma geldi. Kızlarım özel okula gidecekler, böyle bir sorun yaşamayacaklar. Ama kendi kızlarım bana diğer çocukların durumunu düşündürttü. Arsenik, kanser tehlikesi yaratıyor. Çocuklarımızı korumamız gerek. İzmir'de arsenikli su sorunu gündeme geldiğinde su satışları etkilenmedi. Ne zamanki günde 10- 12 saat kesintiler başladı, o zaman satışlar yüzde 30 arttı. Yani herkesin sağlıklı, damacana su tüketmeye harcayacak parası yok. O zaman bu soruna duyarlı da olmak gerekiyor. Öğrencilerin annesine, babasına su satarak para kazanıyorum. Okullar, öğretmenler müşterilerimiz. Aydın Karpuzlu İlçesi Hatipkışla Köyü'ndeki kaynağımız kendi tapulu arazimizde. Su dolum tesislerimiz de hemen kaynağın olduğu yerde. Dolum kapitemiz yüksek değil ama su rezervimiz İzmir'in içme suyunu karşılayacak kapasitede. Boşa akan suyumuz var. Bu kaynaktan istenildiği kadar su verebiliriz. Ücretsiz, tamamen hayır amaçlı. Çocuklar arsenikli su içmesin.”


Nazım Lalaşahin, ihtiyaç gösterip araç ve dağıtım desteği verildiği taktirde sadece 1 Eylül'de okula başlayacak birinci sınıf öğrencilerine değil, tüm ilköğretim ortaöğretim öğrencilerine su sağlayabileceklerini de söyledi. İzmir'de 70 kadar bayiisi bulunduğunu belirten Lalaşahin, “Okula yeni başlayacak 50 bine yakın öğrencinin günlük su ihtiyacını yaklaşık 2500 damacana karşılar. İzmir'de 70 civarında bayimiz var. Onların kendi bölgelerindeki okulları pay edip, su dağıtımını sağlayabiliriz. Ama bütün okulları kapsayacak bir dağıtıma gücümüz yetmez. O zaman Valilikten, Büyükşehir Belediyesi'nden araç, organizasyon desteği almamız gerekir. Suyu kaynaktan alıp okullara dağıtabilirler. Ben bu ihtiyacı karşılamaya söz veriyorum. Ancak bu işin huhuki ya da başka bir prosedürü var mı, bilmiyorum. O yüzden de İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büşükşehir Belediyesi'nden bu teklifime yanıt, davet bekliyorum” dedi.


Lalaşahin, arsenik su muhabbetinin biteceği güne kadar öğrencilerin su ihtiyaçlarını karşılayabileceğini kaydetti. Arıtma tesislerinin 3- 4 ayda devreye gireceğinin söylendiğine dikkat çeken Lalaşahin, “Bu süre ne kadar olursa olsun, sözüm söz” dedi. Lalaşahin'in, okullara günde 2500 damacana su dağıtması halinde günlük bedel 10 bin YTL olacak. Bu miktarda dağıtımın 100 gün sürmesi halinde yaptığı destek 1 milyon YTL'ye ulaşacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 16:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?