4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Öğretmenlere AB kursu

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ortaklığında, İzmir ili sınırları içerisinde görev yapan 30 bin öğretmenin bireysel gelişimine destek olmayı amaçlayan "Öğretmen Geliştirme-Destek-Eğitim Programı (ÖGDEP)" ikinci grup eğitimleri başladı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, projenin, İzmir ili sınırları içerisinde görev yapan 30 bin öğretmen ve 650 bin öğrencinin eğitimine yönelik bir proje olduğunu belirterek, "AB içinde etkili liderlik ve projesi olmayan hiçbir kuruluş başarılı olamayacaktır" dedi.


İlki geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen OGDEP Projesi’nin 2. grup eğitimleri, Kaya Prestij Otel’de başladı. 2. grup eğitimin açılışına İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Halk Eğitimi Başkanı Adnan Atakav ve ABİGEM İzmir Direktörü İ. Vedat Kunt ile eğitim alacak olan 100 öğretmen katıldı.


Açılışta konuşan ABİGEM İzmir Direktörü Kunt, ilk etapta 5 haftalık sürede 100’erli gruplar halinde 500 öğretmenin kursa alınacağı eğitimin, AB’nin 2000 yılında aldığı 2010 yılında yeryüzünün en ileri teknolojilerine sahip olma hedefi doğrultusunda düzenlendiğinin altını çizerek, "AB, kendisine ABD ve Japonya’yı rakip görüyor. Girişimci ruh, hadi kuralım dendiğinde kurulan bir şey değil. Bunun temeli, ilkokul çağlarında atılıyor. AB, girişimcilik ruhunu kendisi için en önemli felsefe olarak ortaya koyuyor. Bunun temeli de öğretmenleri eğitmekten geçiyor. 10-15 yıl içerisinde Türkiye’nin kalkınmasında çok önemli rol oynayacak, 30 bin öğretmenle yapılacak program" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Aydoğan da, eğitimde iki temel sorun tespit ettiklerini, bunlardan birisinin fiziki sorun, yani her sınıfta azami 30 öğrenci, diğerinin ise nitelikli öğretmenlerle bu işin yapılması olduğunu kaydederek, bu amaçla geçen öğretim yılında 12 bin öğretmenin bilgisayar kursundan geçirildiğini ifade etti. ABİGEM öncülüğünde düzenlenen kurstan ilk grubun geçtiğimiz hafta geçtiğini, etkili liderlik, zaman yönetimi ve ekip çalışması ruhunun bu kursta öğretmenlere aktarılacağını, ilk 5 yüz kişinin gönüllü ve sosyal aktivitesi yüksek öğretmenler arasından seçildiğini açıklayan Aydoğan, "AB içinde, etkili liderliği ve projesi olmayan hiçbir kuruluş başarılı olamayacak. Bu proje kültürünü öğrencilerimize kadar indirerek, geleceğin dünyasında İzmir’i bir numara yapmak zorundayız. Her yıl bir projeyi, her öğrencimize zorunlu tutmak zorundayız. Son derece basit ve gerekli olan proje kültürü bizde gelişmemiştir. Zaman yönetimi, şimdiye kadar bizim tarafımızdan değil de başkaları tarafından yönetilmiştir. İzmir bunu başaracaktır ve 2 yılın sonunda bu eğitimleri almayan öğretmenimiz kalmayacaktır. Bu eğitim öğrencilerimize de aktarılacaktır. Dünya ailesi içinde yer alabilmemiz için, kendimizi yenilemekten başka çaremiz yok. Bu işin temel aktörü de eğitimdir" diye konuştu.
Eğitimin finansmanının AB tarafından karşılandığını belirten Kamil Aydoğan, kursa katılan öğretmenlere de seslenerek, "Sizin bu işe vereceğiniz önem, 30 bin öğretmenimizin, 650 bin öğrencimizin geleceğini de şekillendirecektir. Siz bu işe yüreğinizi koyarsanız, İzmir bir numara olacaktır" ifadelerini kullandı.

İlki geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 5 yüz öğretmenin 2 bin kişi arasından seçildiği, grup eğitimlerinin 6 Ocak 2005 tarihine kadar devam edeceği, öğretmenlerin 100’er kişilik gruplar halinde bir haftada 4 gün olan grup eğitimlerinde ABİGEM’den 4 uzmanın görev aldığı, girişimcilik, yenilikçilik, bilimsel düşünceyi geliştirme, liderlik ve etkili iletişim, ekip çalışması ve zaman yönetimi, proje yönetimi konularında kursiyerlere bilgiler aktarılacağı bildirildi. 6 Ocak tarihine kadar eğitimden geçirilecek 5 yüz kişi arasından ayrıca 50 kişi seçileceği, bu öğretmenlerin yeni bir kurstan geçirilerek eğitici pozisyonuna getirileceği ve ilçelerde açılacak bölgesel kurslarda görev alacakları, İzmir’deki 30 bin öğretmenin eğitimden geçirilmesi için 2 yıllık bir sürenin öngörüldüğü belirtildi. 14 Haziran 2004 tarihinde imzalanan protokol ile İzmir’de başlatılan bu programın, Avrupa Birliği tarafından öğretmenlere yönelik olarak düzenlenen ilk pratik program olduğu, geri dönüşümü için ise 10-15 yıl bir sürenin hedeflendiği açıklandı.

izmir
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 14:08:09
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 15:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?