5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Okaliptusların yerini iğde ağacı

OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK

İzmir Kuş Cenneti'ne verilen su miktarının korunması ve özellikle kurak yaz aylarında suyun çekilmemesi için harekete geçen İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği, suyu tutma özelliği olan ve bundan dolayı Cennet'e zarar veren okaliptüs ağaçlarını kesti.

Birlik Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği, yaptığı bu uygulamayla 10.03.2005 tarih ve 618 No'lu İzmir 2 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararını da hayata geçirmiş ve Cennet'in sulak yapısını korumuş oldu. Yapısı itibariyle bulunduğu alandaki suyu çekme ve kurutma özelliğine sahip olan okaliptüs ağaçlarının Kuş Cenneti'ne verdiği zararı gidermek için harekete geçen Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştrırma ve Uygulama Merkezi'nin başvurusunu değerlendiren Koruma Kurulu, Gediz Deltası'ndaki kuşların yaşam alanlarının korunması için bölgedeki okaliptüs ağaçlarının kesilmesine karar vermişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Birlik Başkanı olmasıyla kararı uygulamaya geçiren Birlik yetkilileri, İlçe Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte bölgedeki 350 okaliptüs ağacını kesti. Kesilen okaliptüs ağaçlarının yerine, Gediz Deltası'nın doğal ortamına uygun türlerden olan iğde ve ılgın ağaçlarının dikileceğini belirten Birlik yetkilileri, 40 bin hektarlık alanda bulunan İzmir Kuş Cenneti'nin 288 kuş türüne sahip olduğunu ve son dönemlerde yapılan çalışmalarla Cennet'teki kuş türünün ve sayısının arttığını belirttiler. Birlik yetkilileri, okaliptüs ağaçlarının kesim tarihi için de üniversitelerle birlikte görüş alışverişinde bulunulduğunu ve kuşların kuluçka- göç gibi dönemleri göz önünde bulundurularak belirlenen en uygun tarihte kesimin yapıldığını bildirdiler.

YILDA 250 TON SU ÇEKİYOR

Bulunduğu alandaki suyu çekme ve kurutma özelliğine sahip olan okaliptüs ağaçları, yılda ortalama 250 ton suyu alıp havaya veriyor. Bu özelliklerinden dolayı “bataklık ağacı” olarak bilinen okaliptüs ağaçları, Türkiye'de bir dönem sıtma ve kinin hastalığıyla mücadele etme amaçlı olarak kullanılmak için bataklıklara dikilmiş ve buraları kurutmuştu. Okaliptüsler, Türkiye'de özellikle Tarsus'ta Karabucak bataklığının kurutulmasında kullanılarak sivrisinekten kaynaklı sıtma hastalığına son vermişti. Okaliptüs ağaçları, ağırlıklı olarak mobilya, parke veya kağıt yapımında kullanılıyorlar.

OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK
OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK
OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK
OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK
OKALİPTUSLARIN YERİNİ İĞDE VE ILGIN AĞAÇLARI ALACAK
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2010 Pazar 10:46:03
Güncelleme :8 Ağustos 2010 Pazar 18:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?