26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Önce dokun sonra geç

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içindeki önemli kavşaklarda bulunan yaya geçitlerine son teknoloji ile üretilmiş yeni dokunmatik yaya butonları takıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, trafik akışını rahatlatmak ve yaya güvenliğini arttırmak amacıyla dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan teknolojik olanakları, kentlinin hizmetine sunuyor. Son olarak kentin çeşitli yerlerindeki yaya geçitlerine takılmaya başlanan “dokunmatik yaya butonları”nın trafikte büyük avantaj sağlayacağı düşünülüyor.


Yeni butonlar, geçmişte kullanılanların aksine kolay kolay bozulmuyor ve darbelere karşı daha dirençli. Tek parça halindeki butonun üzerinde ayrı bir düğme bulunmuyor, butonun gövdesine herhangi bir temas halinde, sensorlar vasıtasıyla sistem devreye giriyor ve kısa bir süre sonra araç trafiği duruyor. Ayrıca butonların üzerindeki ışıklı ekran ile yayalara, trafiğin durumuna göre beklemeleri ya da geçmeleri yönünde komut veriliyor. Su geçirmez özelliğe sahip butonlardan ilk etapta 150 adet sipariş edildi ve 50 ayrı kavşakta montaj işlemleri başladı. Gerek görüldüğü takdirde, önümüzdeki günlerde bu sayı arttırılacak.


TRAFİK AKIŞI RAHATLAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Denetim Şube Müdürlüğü yetkilileri, yaya butonu sisteminin yaygınlaşmasının trafikte önemli avantajlar sağlayacağını belirtiyor. Yaya bulunmayan geçitlerde taşıtların kırmızı ışıkta gereksiz şekilde beklemelerinin önüne geçecek olan sistem, trafik akışını rahatlatacak. Ayrıca yeni butonların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması ise işletme maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 11:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?