27
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Onlar yurtlarına dönmek istiyor

İzmir Ahıska Kültür ve Dayanışma Derneği, Ahıska'da yapılan sürgün ve soykırımın 64. yıldönümü dolayısıyla ve Gürcistan parlamentosunun Gürcistan'a geri dönüş yasasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.


İzmir'de yaşayan Ahıska Türkleri, Konak Meydanı'nda eski Sümerbank önünde toplanarak, Ahıska'da 64 yıl önce yapılan soykırımı ve Gürcistan'ın geri dönüş yasasında Ahıska Türklerine yer verilmemesini protesto etti. İzmir Ahıska Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İbrahim Agara protestoya katılan grup adına yaptığı basın açıklamasında, 14 Kasım 1944 yılında Ahıska'dan 100 binden fazla insanın hayvan trenlerine tıka basa bindirilerek Orta Asya'ya ve Sibirya'ya sürgün edildiklerini ve bunlardan 17 bini çocuk olmak üzere 30 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bunun Türk milletine karşı yapılan bir soykırım olduğunu söyledi. Ahıska Türkleri'nin 64 senedir Ahıska topraklarına dönme mücadelesinin Gürcistan Devleti ve parlamentosu tarafından çeşitli bahanelerle reddedildiğini veya ertelendiğini anlatan Agara, "Gürcistan Devleti ve parlamentosu Ahıska Türkleri'ni Türk adıyla Türkiye'ye sınırdaş olan Ahıska Bölgesi'ne yerleştirmek istemiyor ve bunu açık ve net bir şekilde de söyleyemiyor.


Temmuz 2007'de Gürcistan parlamentosunda kabul edilen 'Gürcistan topraklarından zorunlu göç ettirenlerin geri dönüşleri' ile ilgili kanunda Ahıskalıların Ahıska topraklarına yerleştirilmesinden söz edilmemiştir. Gürcistan bizleri düşünerek değil, 1999 yılında Avrupa Konseyi'ne verdiği sözden dolayı bu kanunu çıkarmak mecburiyetinde kalmıştır. Kanunda Ahıskalılara yabancı muamelesi yapılmış ve ağır şartlar konulmuştur. Halbuki biz Ahıska'nın yerli Türk toplumuyuz. O topraklarda 5 bin yıllık tarihimiz var" dedi. Agara, bu kanunun Ahıskalıların vatanlarına dönmesinin yolunu açmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Türk medyasının ve Ahıskalı yöneticilerin bu kanun ile yapacağı tek şey kanunun bazı maddelerinde değişiklikler yaptırarak Ahıska Türklerini Ahıska topraklarına yerleştirilmesini sağlamaktır. Ahıska varsa, Gürcistan vardır."

"OTURMA VE ÇALIŞMA İZNİMİZ YOK"
İzmir'de yaşayan Ahıska Türkleri'nin çoğunun oturma ve çalışma izninin bulunmadığını öne süren Agara, Türkiye'de mülteci muamelesi gördüklerini ve bundan utandıklarını ifade ederek, yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istedi.
İzmir Ahıska Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi gazi Şükrü Karaca ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri'nin çok zor durumda olduklarını belirtti. Türkiye'deki Ahıska Türkleri'nin çoğunun oturma ve çalışma izninin bulunmadığını belirten Karaca, "Bu insanlar burada çalışamıyor, vatandaş kabul edilmiyor. Bu insanlar devletin otobüsünü yakmıyor, polisine kurşun sıkmıyor, askerini öldürmüyor" diye konuştu. Karaca, protestoya katılan komando formalı 2 yaşındaki Şamil Halit'i göstererek, oturma izninin bulunmadığını ve bu nedenle gelecekte sıkıntı yaşayacağını öne sürdü.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 16:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?