8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

Orman gönüllüleri yangın yerinde

Ege Orman Vakfı, gönüllülerini bilgilendirmek amacıyla 20 Ağustos'ta yanan ve kamuoyunu derinden etkileyen Selçuk Meryemana ormanına bir gezi düzenledi. Selçuk Orman İşletme Şefi Bülent Koyuncu, gönüllülere yangının çıkışından söndürülmesine kadar devam eden süreci anlattı. 

İşletme Şefi Koyuncu, “Yangın öğle saatlerinde tarım alanında bir ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandı. 3 dakika içinde yangına ilk müdahaleyi yaptık. Ancak aşırı sıcak ve rüzgar yangının kısa sürede ormana geçmesini ve çok hızlı yayılmasına sebep oldu. Bölge Müdürlüğümüz tüm imkanlarını seferber etti. Pazar günü olması nedeniyle Meryem Ana Evinde yerli ve yabancı çok ziyaretçi vardı. Onların yangından etkilenmemesi, üzücü bir olay olmaması için yoğun çaba sarf edildi. Kısaca can pazarı yaşandı. Bir taraftan da orman yangını ile mücadele edildi. Sonuçta 350 hektar orman alanı yandı. Yangın sonrası hemen temizleme çalışmaları başladı. 

Kesim işçilerimiz zor şartlarda yanan ağaçların büyük bir kısmını kesip temizleyip ekonomiye kazandırmamızı sağladılar. Bir taraftan da dozerlerle temizlenen bölgelerde fidan dikimleri için toprak hazırlığı yapıldı. Kasım ayından itibaren fidan dikimleri başladı. Mart 2007'ye kadar tüm saha ağaçlandırılmış olacak” dedi. 

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol ise "Yanan ormanda ormancıların 40 yıllık emeği vardı. Bülbül dağında emekle yetiştirilmiş bir orman kurdular. Yıllarca gözleri gibi korudular ancak bir talihsizlik bizi bugünlere taşıdı. Orman İdaresi personeli yangının çıkış saatinden itibaren bu günlere kadar çok yoğun bir emekle çalışıyorlar. Son fidan dikilinceye kadar bu böyle devam edecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Benzeri orman yangınlarının böyle büyük boyutlarda tekrarlanmaması için daha neler yapılması gerektiği konusunda hepimize düşen görevler var” dedi. 

Gönüllüler Ege Orman Vakfı'nın bu etkinliğinin çok yararlı olduğunu, yangının dehşetini yeniden yaşadıklarını ancak yangın sonrası doğanın tekrar yeşertilmesi için Orman İdaresinin fedakar çalışmalarını gördükten sonra kısmen teselli bulduklarını ifade ettiler.
Meryem Ana Evini de ziyaret eden gönüllülerin gezisi Şirince'de son buldu.
iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 15:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?