19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Otele arsa, limana kıyı yok!

Enda, Kipa, Tetusa, Tepekule Holding gibi çok ortaklı girişimlerin öncülüğünü yapan Şinasi Ertan, İzmir'de yatırımların önünde duvarların olduğunu belirterek, "25 milyon dolar yatırımla termal tesis kuracağız, Çeşme Yarımadası'nda 3 yıldır yer bulamıyoruz. Liman için milyar dolarlık yatırım planlıyoruz, Ege'de sorunsuz kıyı alanı yok. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.

1968'den 1995'e kadar Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunan duayen sanayici Şinasi Ertan, 82 yaşında olmasına rağmen yeni projeler üretmekten geri kalmıyor.

Referans gazetesinden Sinan Doğan'ın haberine göre Çeşmeli turizmcilerle kurmak istediği termal otel yatırımının gecikmesinin ve İzmirli 146 girişimciyle kurduğu konsorsiyumun Alsancak Limanı ihalesini kaybetmesinin kendisini üzdüğünü ifade eden Ertan, "Yeni yatırımlarla İzmir'i büyütmek istiyoruz. Ancak hem para hem de zaman kaybediyoruz. Dünyada trilyonlarca dolar var ve bunlar yatırım için Türkiye'ye akıyor. Yabancılarla yarışmak giderek güçleşiyor" diye konuştu.

Yatırım yapmadan vergi şampiyonu oldu

Çeşme'de 60 girişimci ile 3 yıl önce Tetusa AŞ'yi kurduklarını hatırlatan Ertan, yatırım için arsa aramaya devam ettiklerini söyledi. Çeşme'nin Ege kıyılarının incisi olduğunu vurgulayan Ertan, "Ancak her taraf doğal alan veya arkeolojik SİT alanı. 3 yıl önce Turizm Bakanlığı bölgede yatırım alanları oluşturdu. Şartnameler yanlış hazırlandığı için kimse ihalelere teklif vermedi. Bize de 600 dönümlük yer önerildi. Termal tedavi için 100, 200 dönümün yeterli olduğunu söyledik. Alanın küçültülmesini istedik. Olmayınca ihaleye girmedik. Sonra Danıştay, bakanlığın yatırım planını iptal etti. Biz de Çeşme Belediyesi'nin ihaleye çıkaracağı termal alanı beklemeye başladık. Ancak orada da adım atılmadı" diye konuştu.

Ertan, son çareyi gazetelere ilan vermekte ve 5 kişilik ekip kurup yeni yatırım alanları aramakta bulduklarını söyledi. Kasımdaki genel kurulda ortaklara danışıp bir karar vereceklerini belirten Ertan, yatırımdan umudu kesmediklerini vurguladı. Ertan, "Başlangıç yatırımı 25 milyon dolarlık termal tesis kuracağız. Yabancılardan ortaklık teklifi alıyoruz. Tetusa'yı borsaya açmayı planlıyoruz. Bu arada ortaklardan topladığımız parayı iyi değerlendirince, Çeşme vergi rekortmenleri arasına bile girdik. Bizim bu yatırımda Çeşme'yi sevmekten başka hiç bir günahımız yok" dedi.

Ege'de her taraf duvar

Arkas'ın öncülüğünde, Hüsnü Özyeğin'e ait Fina Holding'in ve Batıçim'in de aralarında bulunduğu 146 İzmirli sanayi şirketi ve işadamıyla beraber Tepekule Holding'i kurduklarını belirten Ertan, 250 milyon dolar özsermaye taahhüdü olan şirketin yatırım için beklediğini söyledi. Ertan, şöyle devam etti: "İzmir'in, belki de Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olacak Tepekule'nin altında şirketler kurmayı planlıyoruz. İlk adımı 2 yıl önce Alsancak Liman Hizmetleri AŞ'yi kurup Alsancak Limanı'nın ihalesine katılarak attık. Ancak aklımızdan geçen miktarın çok üstünde para vermemize rağmen, ihalede üçüncü olabildik. Ege kıyılarında liman kurmak için arayışlarımız devam ediyor. Limana uygun çok güzel yerler var, izin sorunu yaşanıyor. Milyarlarca dolar yatırım yapmak istiyoruz ama her taraf duvar."

Gözler otoyol ve elektrik dağıtım ihalelerinde

Tepekule Holding olarak İzmir'i Ankara ve İstanbul'a bağlayacak otoyolların yapımına talip olabileceklerini, İzmir ve Manisa elektrik dağıtım ihalelerine girebileceklerini ifade eden Ertan, hayal kırıklığına uğramamak için dikkatli davrandıklarını vurguladı.
Ege'nin potansiyelinin Türkiye'nin milli geliri kadar değer yaratacak büyüklükte olduğunu savunan Ertan, "Ama biz bu engin potansiyelden yeterince yararlanamıyoruz. İzmir ihmal edildi. Altyapı yatırımları yapılmadı. 1.5 yıl geçmesine rağmen Alsancak Limanı ihalesine onay verilmedi. İşler böyle yürümemeli. Bana göre İzmir'in şu anki durumundan 2-3 kat daha büyük olması gerekiyor" diye konuştu.

Hüsnü Özyeğin'le hayallerimiz yarım kaldı

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in, Alsancak Limanı için oluşturdukları konsorsiyumda Fina Holding aracılığıyla yer aldığını dile getiren sanayici Şinasi Ertan, "Hüsnü Bey'in hissesini şu anda pek büyütmek gayretinde olmadığını görüyorum. Çünkü uluslararası bir firma, kendisi uluslararası bir ad. Çok büyük işlere giriyor. Enerjiye de belki girecek. Benim de eski dostum. Onu yanımıza alırken çok büyük hayallerimiz vardı. Maalesef şimdilik yarım kaldı" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 14:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?