26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Özince'den Petrol Ofisi açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Atatürk her ne kadar CHP'yi hisselerin temsiliyle görevlendirmişse de Türk Ulusu'nda değerli basın mensupları dahil herkes, İş Bankası'nın herkese emanet olduğunu düşünmesi lazım. İş Bankası oradan buradan talimat almaz'' dedi.


Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) düzenlediği ''Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler'' konulu toplantıya katılan Özince, toplantı bitiminde basın mensuplarının sorularını cevapladı.


Özince, bir basın mensubunun bugün basında yer alan İş Bankası'nın Petrol Ofisi hisselerini Doğan Grubu'na düşük fiyatla sattığı yönündeki iddialara yönelik sorusuna cevap verdi.


İş Bankası'nın Petrol Ofisi ve Aria'daki yatırımlarının bankacılık işlemlerinde kuralların değişimiyle çok zor yatırımlar haline geldiğini belirten Özince, bu kuruma sermaye koymak konusunda kurallardan kaynaklanan imkansızlıkların ortaya çıktığını söyledi. Özince, şöyle konuştu: ''İş Bankası'nın Petrol Ofisi ve Aria'daki yatırımları özellikle bankacılık işlemlerinin kuralları değiştiği dönemlerde çok zor yatırımlar haline geldi. Ama çok şükür ki, bankaların bankacılığa daha fazla sermaye koymasıyla ilgili kurallar kondu. Biz Petrol Ofisi alımında Türkiye bankacılık sektörü çok zor şartlardaydı. Sonraki dönemlerde bizim Petrol Ofisi'nden ayrılma arzumuzun en önemli nedenleri bir banka olarak Petrol Ofisi'nin Tüpraş ihalesine yönlendiğinde bizim onu sürdürecek o günün kurallarıyla imkanımız yoktu. Paramız yoktu değil. Bankacılık otoritesi, Aria ve Petrol Ofisi'ne bizi yeni sermaye koymamaya yönlendirmiştir."

Halka açık şirket olarak bu konularda çok başarılı bir hareket yaptıklarını anlatan Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi 'Pahalıya aldı, ucuza sattı' deniyor. Bu tür şeyler kişisel değerlendirmeler, doğru değil. Halka açık şirketlerle ilgili böyle değerlendirmeler yapmak doğru değil. Daha sonradan yapılan satışta, ortaya çıkan fiyatla satış yapmamız mümkün olurdu ama hayatta böyle her şeyi geri çevirmek hangimize mümkün oluyor. İş Bankası Petrol Ofisi'ni borsa fiyatına uygun fiyatla satmak durumunda olmuştur. Borsa fiyatının üstünde bir miktar satış oldu. Bunun için de çağrı mükellefiyeti çalışmıştır."


DAHA PAHALIYA SATMAK İSTERDİK
Petrol Ofisi'ni daha pahalıya satmayı kendisinin de isteyeceğini fakat böyle bir imkan olmadığını ifade eden Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: "Petrol Ofisi'ni daha pahalıya satmayı tabii ki ben de isterdim. Böyle bir imkan vardı da değerlendirmedik mi? Tabii, çok pazarlık ettik. Ama bu tür şeyleri bizim dışımızda olan kimselerin değerlendirmesine hiç ihtiyaç yok. Genel kurullarımız, bütün ortaklarımızın katılımıyla tam mutabakatla yaptık. Genel kurullarda hiçbir ortağımız, bir hisse sahibinin dahi 'İş
Bankası bu konuda yanlış yaptı' değerlendirmesi yapmış ve bunun bir sonucu olmuş değil."


Bu tür polemiklerde sürekli İş Bankası ismini gündeme getirmenin hiç anlamlı olmadığını anlatan Özince, sözlerini şöyle tamamladı: "Atatürk her ne kadar CHP'yi hisse temsiliyle görevlendirmişse de Türk ulusunda değerli basın mensupları dahil herkes İş Bankası'nın herkese emanet olduğunu düşünmesi lazım. İş Bankası oradan buradan talimat almaz. Bu tür değerlendirmelerden de bizim işlerimiz etkilenmez.''

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 21:17:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?