5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Özürlüler Günü kefenle kutlandı

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü, İzmir’de Mevlana Özürlüler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri tarafından ilginç bir protestoyla kutlandı

Giydikleri beyaz kefenlerle, önceden hazırladıkları tabutla mezarlığa doğru yürüyen grup, "Ya güldürün yada öldürün" diyerek slogan atarak, adına insanlık koydukları cenazeyi kazdıkları mezara defnettiler. Türkiye’de özürlülere gereken önemin verilmediğini söyleyen Dernek Başkanı Ayhan Tok, "Ya bizlere insanca yaşam şansı tanıyın yada hazır kefen giymişken ve mezarlıktayken bizi defnedin" dedi.

Mevlana Özürlüler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Dünya Özürlüler Günü nedeniyle ilginç bir eylemle seslerini duyurdu. Ellerinde "Özürlüye değer verin", "İnsanlık öldü, Allah Rahmet Eylesin" yazılı pankartlar taşıyan 30 kişilik özürlü grubu, beyaz kefen giyerek ellerinde tabutla sokaklarda dolaştı. Kefen giyerek yürüyen grup daha sonra yaya olarak Sarnıç Mezarlığı’na yürüdü. Grubun yürümesi sırasında tekerlekli sandalyede bulunan özürlüler yollarda bulunan kasisleri aşamadı. Tekerlekli sandalyedeki vatandaşlar, arkadaşlarının yardımıyla kasisleri aşarak yürüyebildi. Mezarlık önünde toplanan ve ellerinde bulunan tabutu yere koyarak cenaze namazı kılan grup, daha sonra adını insanlık koydukları cenazeyi mezarlığa defnettiler. Grup üyeleri daha sonra mezar başına geçerek tek tek dua etti.

Amaçlarının özürlülere haklarının verilmesini sağlamak olduğunu söyleyen dernek başkanı Ayhan Tok, "Ülkemizde özürlü olmak, suç olmaktan öte tüm insani yaşam koşullarından muaf tutulmak anlamındadır. Ülkemizde 10 milyon insanımızın ortak kaderini ifade etmek amacıyla, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde kutlama yerine kefen giyerek mezarlıkta basın açıklaması yaptık. Bu hareketimizle ülkemizde özürlü insan yaşam gerçeğini ortaya seriyoruz. Ya bizlere insanca yaşam şansı tanıyın yada hazır kefenimizi giymişken ve mezarlıktayken bizi defnedin" diyerek özürlülere uygulanan ayıplara son verilmesini istedi.

Basın açıklamasının ardından özürlüler grubu sessizce dağıldı.

izmir-iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 16:46:25
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 18:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?