19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

Paris'te muhteşem gece

İzmir'in, İtalya'nın Milano kentiyle birlikte aday olduğu EXPO 2015 yarışında beklenen gün geldi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Yürütme Kurulu üyeleri ve fahri konsoloslarla birlikte 5 gündür Paris'te bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, lobi ve kulis faaliyetlerini son dakikaya kadar sürdüreceklerini söyledi. Senegal, Endonezya ve Slovakya delegeleri ile yaptığı ikili görüşmelerin ardından bir değerlendirme yapan Başkan Kocaoğlu, "Paris'te İzmir adına müthiş bir işbirliği, müthiş bir ekip ruhu oluşturduk. Kim kimi etkileyebiliyorsa, onu adeta markaj altına aldı. Her görüşmenin ardından otelde toplanıp son durum değerlendirmesi yapıyoruz. EXPO 2015 için çok umutluyuz. Bu örnek işbirliği, yarınlarımız adına da büyük umut veriyor" dedi.

İzmir'in EXPO çalışmalarındaki son büyük kozu ise ünlü Ritz Oteli'nde verilen gala yemeği ve kokteyl oldu. Delegelerin büyük ilgi gösterdiği geceye Türkiye'den CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katılımı, İzmir'in elini hayli güçlendirdi. EXPO'da çoğu kez 'tek başına' kalan Milano'nun tam aksine, İzmir'e hem iktidar hem de muhalefetin büyük destek vermesinin kararsız delegeler üzerinde hayli etkili olduğu bildirildi.

Gazetecilere bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, "Uluslararası Sergiler Barosu delegeleri, EXPO organizasyonuna bir anlam kazandırmak için artık Avrupa'nın dışına taşımak zorundadır. Eğer EXPO'nun tüm dünyayı kucaklayan bir organizasyon olmasını istiyorlarsa, mutlaka İzmir'i seçmek zorundalar. Bu seçim, aslında bizden çok EXPO'yu ve EXPO'nun geleceğini ilgilendiriyor" diye konuştu.

Ünlü neyzen Kudsi Erguner'in sahne aldığı gecede konuşan İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "EXPO 2015 için talebimiz sadece İzmir ve Türkiye için değil. Biz EXPO'yu daha yaşanabilir bir dünya, daha sağlıklı nesiller, insanlığın mutluluğu, kültürlerin buluşması, barış ve gelecek için istiyoruz" dedi.

İzmir'in "2015'in kazanan tarafı" olmayı hak ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin 'ulusal bir beyin fırtınasına' dönüştürdüğü bu idealimiz, peşpeşe doğan projeler ve sizlerin de onayıyla, EXPO tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bir organizasyonu müjdeliyor. Amacımız, o altı ay boyunca tüm dünyanın gündeminde olmak ve dünyadan toplayıp biriktirdiklerimizi yine ona dağıtmak. Yerkürenin dönmesine ancak böyle katkıda bulunabiliriz."

İzmir'in son hamleleri Pazar günü de devam etti. Sen (Seine) Nehri'nde "Brunch"ı tekne gezisi düzenleyen İzmir heyeti, Pazartesi akşamı oy kullanacak delegelerle son kez bir araya geldi. Akşam saatlerinde de Palais des Congres genel kurul salonunda adaylık sunumunun son genel provası yapıldı. Provanın ardından Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği tarafından aynı salonda Bakanlar ile Yönlendirme ve Yürütme Kurulu üyelerine bir brifing verildi. Akşam saatlerinde de, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri için Sen Nehri'nde ikinci tekne turu gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 14:36:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tayyip duran IP: 88.243.77.xxx Tarih : 1.04.2008 11:21:36

Nasıl koclarım tekne turunuz bedava gezdınız avucunuzun suyuyla geldınız. kardesım sen turkıyenın adamısın europada ısınız neee. Git delik desik yolları kapkacı onle once bide yabancıların basına dert acacaksınız