6
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

Pasaport İskelesi açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 206 milyar lira harcanarak yeniden restore edilen tarihi İzmir Pasaport İskelesi, düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Törende, 60 milyonuncu yolcu Fulya Akçay, Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina tarafından karşılanılarak kendisine hediyeler verildi.

Tarihi İzmir Pasaport İskelesi’nin açılış törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri iskeleye bir vapurla geldi. Kullanışsız durumda bulunan yolcu bekleme salonunun da yeniden ele alınarak çağdaş ve modern bir görünüme kavuşturulduğu iskelenin açılışını Başkan Ahmet Piriştina yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu da davetlilere ve yolculara bir konser verdi.

Tören sırasında, kent içi ulaşımda koordinasyonun sağlandığı 9 Mart 2000 tarihinden bu tarafa deniz yoluyla taşınan 60 milyonuncu yolcu Fulya Akçay, Ahmet Piriştina ve ilçe belediye başkanları tarafından karşılandı. Vapura binmek üzere turnikeden geçen Fulya Akçay’ı karşılayan Piriştina, kendisine 3 adet kentkart ve bir yıllık ücretsiz ulaşım ile kent kitaplığı armağan etti. Piriştina, 60 milyonuncu yolcu Fulya Akçay’ın eşi TRT spikeri Zafer Akçay’a da İzmir Saat Kulesi’nin bir minyatürünü verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kent içi ulaşımda koordinasyonun sağlandığı 9 Mart 2003 tarihinden bu tarafa 1 milyon 700 bin araç, 60 milyon yolcunun deniz yoluyla taşındığını, vapurların bu süre zarfında 1 milyon 211 bin yol katettiğini bildirdi.

Pasaport İskelesi ile mendirek, 1800’lü yıllarda İngilizler tarafından Fransızlar’a yaptırıldı. Yapımına 1867 yılında başlanan ve 1886 yılında tamamlanan rıhtım, mendireğe yanaşan yolcu ve yük gemileri, atlı tramvaylar ile Birinci Kordon Caddesi, İzmir’in en hareketli kıyı caddesi konumundaydı. İskelenin yanında bulunan şimdiki Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü’nün bulunduğu binalar, Yunan işgali döneminde (1919-1922) "Liman Dairesi Başkanlığı" olarak kullanılıyordu. Pasaport İskelesi, 13 Eylül 1922 yılında İzmir’de çıkan, Kordon Caddesi üzerindeki tüm binalara yayılan yangında zarar görmüş, 1926 yılında dönemin Valisi Kazım Dirik tarafından "Birinci Ulusal Mimarlık Akımı" adı verilen tarzda yeniden yapılmıştı.

Artan yolcu talebini karşılayamaz duruma gelen Pasaport İskelesi’nin restorasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığı, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından hazırlanan tasarım projesini, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onaylamasının ardından Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca hayata geçirildi. Geçtiğimiz Haziran ayında başlayan restorasyon çalışmaları, Aralık ayı içerisinde bitirilirken, 206 milyar lira harcama yapıldığı öğrenildi.

ERGÜL UYSAL-İZMİR (İHA)
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?